Les entitats socials demanen independència política

0
ECAS tercer sector
Trobada organitzada per l'Ecas | Foto: Ecas

L’Ecas denuncia l’escenari “complex i difús” en el qual treballen les entitats, sovint percebudes “com part de l’establishment”

La presidenta d’Entitats Catalans d’Acció Social (Ecas), Teresa Crespo, ha remarcat aquest divendres que l’objectiu del tercer sector social és transformar la societat per fer-la més justa mantenint la “independència” del poder polític, a la jornada ‘Governança, rol i incidència del tercer sector en el context actual’.

Un centenar de professionals de l’àmbit social -tant públic com privat no lucratiu- han participat en la jornada, aquest divendres a Barcelona, que ha abordat el paper de les entitats en un escenari “complex i difús” a l’hora d’articular els actors que intervenen en l’esfera pública, ha explicat Ecas en un comunicat.

Ha tancat la trobada la lectura d’un document que recull la feina feta durant la jornada -a càrrec de la membre d’Ecas i vicepresidenta de la Taula del Tercer Sector, Sonia Fuentes- i que ha reclamat “una crítica constructiva davant de les diferents forces polítiques” rebutjant la imatge d’un tercer sector instal·lat al costat d’un poder polític i econòmic.

La directora del Casal dels Infants, Rosa Balaguer, ha reivindicat el rol de les entitats en la construcció d’una societat cohesionada i inclusiva, i ha cridat a sistematitzar el coneixement d’un tercer sector amb molta experiència per ser “punta de llança” i respondre amb agilitat.

L’activista i exdiputat de la CUP David Fernández ha apostat per la creació de xarxes per “aportar de manera conjunta pedagogia, comunitat i transformació”, en una jornada organitzada per Ecas en col·laboració amb la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat.

El president de La Confederació, Joan Segarra, ha assenyalat que el 15M estava ple de persones del tercer sector, però els moviments socials el perceben com a ‘establishment’: “Alguna cosa no hem fet bé”, ha reconegut. L’expert en polítiques socials Fernando Fantova ha alertat del perill de “zombificació” quan les entitats adquireixen més pes en la prestació de serveis que en la transformació social.