Antonio Baños, contundent a TV3: “No pagarem el deute il·legítim”

0
Baños Suma't
L'exdiputat de la CUP serà el portaveu de Suma't | Diari Català
Entrevista a Antonio Baños a TV3
Entrevista a Antonio Baños a TV3

El candidat de les CUP expressa el seu rebuig a pagar el deute

Antonio Baños, candidat de la CUP a la presidència de la Generalitat, després de ser elegit en un procés de primàries per encapçalar la formació, va ser entrevistat ahir per Toni Cruanyes al TN de TV3, on els pròxims dies seran entrevistats la resta de candidats a les pròximes eleccions catalanes el 27S.

Antonio, davant de les simplificacions fetes sobre el programa electoral de la CUP respecte a l’impagament del deute, ha aclarit que quan es parla d’aquest tema es fa exclusiva referència a aquell deute que s’ha contret per pagar les entitats bancàries o bé rescatar-les, per “engreixar un sistema fallit que ens ha dut a la crisi”, ha conclòs. Considera que s’hauria de fer una auditoria del deute per veure quin és aquell que no s’ha demanat ni s’ha destinat a la ciutadania i que “en comptes d’afavorir-la l’ha empobrit”. Aquest doncs seria el deute considerat no legítim, el qual no es pagaria.

S’ha fet un breu esment a Grècia i la formació política SYRIZA, la qual no s’ha atrevit a deixar de pagar el deute, i Baños ha defensat que la seva formació si que ho farà i que s’hi ha mostrat partidària també la formació política grega Unitat Popular.

En referència al deute argumenta també que “els deutes que tenen els bancs, es condonen, es reestructuren i com s’ha vist en aquests anys de crisi, si el deutor és algú important o una entitat financera, no només se l’hi condona si no que se’l rescata. En canvi, si aquest deute el té un petit empresari, un aturat o un precari aquest deute si que s’ha de pagar”. Per tant, posa molt en dubte que el deute sempre sigui deute a pagar, especialment si es tracta d’algú poderós.

Després de ser preguntat per la seva poca representació política a l’àrea metropolitana, en contrast amb altres formacions polítiques, considera que és normal que tingui menys vots ja que es tracta d’una formació petita, nova i poc mediatitzada, tot i que en les últimes eleccions municipals han augmentat 70 mil vots en aquesta zona. Argumenta també que ells no lluiten pel predomini d’aquesta zona tan plural i diversa, que no pot etiquetar-se mitjançant “el cinturó roig” en referència al PSC o el “cinturó morat”, en referència a GUANYEM. Recalca que ells “són de l’àrea metropolitana i no hi anem a recavar vots”.

En referència a la investidura de Mas, es mostra contrari a donar suport “a un govern que continua privatitzant i retallant en serveis bàsics”. Creu que és del tot normal que “un partit anticapitalista d’esquerra transformadora i feminista estigui en confrontació directa amb les polítiques de Convergència”. D’altra banda però es mostra totalment disposat a negociar amb qualsevol formació política per la independència, de la mateixa manera que ho va fer en el 9N, i assegura que la CUP no fallarà en el procés sobiranista.

De la mateixa manera que està disposat a negociar per la independència, també ho està per aturar les retallades i trencar amb l’status quo “per un acord que beneficiï el poble català”. Per sintetitzar-ho, utilitza una frase del seu company, David Fernández, que assegura que ells tenen “la mà estesa per la llibertat del nostre poble, el puny tancat per a les retallades”.