A l’entrevista d’ahir a TV3, Carles Puigdemont va fer un repàs als principals reptes de la legislatura, sobretot pel que fa la independència

Foto: José Luís Gómez Galarzo

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va ser entrevistat ahir per primera vegada com a tal. En una entrevista a TV3 i Catalunya Ràdio conduïda per Mònica Terribas i des del Palau de la Generalitat, el cap de l’Executiu ha repassat el que ha de fer com a President i les reaccions a la seva investidura.

Els nostres consellers no han de renunciar a res i han de ser fidels a fer les coses el màxim de bé i el màxim d’explicades i implicades possibles”, va dir després de ser preguntat per l’acte de pressa de possessió d’aquell mateix dijous.

Puigdemont va lamentar que cap dels líders dels partits espanyols el truqués per felicitar-lo. Només el vicepresident de les Illes Balears, Biel Barceló, ho va fer. L’actitud de Rajoy “diu molt poc a favor” del seu lideratge polític, va afirmar. La promesa del càrrec que va fer, recorda, “és completament legal”

Sense declaració unilateral d’independència

“No està previst en el nostre compromís electoral una declaració unilateral d’independència”, va dir Puigdemont. “Nosaltres hem de treballar en els escenaris més civilitzats i més racionals. Quan nosaltres apel·lem al diàleg i quan des de fora se’ns apel·la al diàleg, jo vull creure que és sincer“.

El president de la Generalitat va recordar que “hem ofert diàleg” al govern espanyol, i que serà responsabilitat seva si decideixen no acceptar-lo i des de Catalunya s’entra “en un altre escenari que de moment nosaltres no considerem”.

De moment, diu, vol treballar en la redacció d’una constitució catalana i fer un referèndum posterior per buscar l’aprovació de la societat catalana. L’objectiu del seu govern, va dir, era fer créixer “la base sobiranista” fomentant la participació ciutadana a la redacció i a través del referèndum i les eleccions constituents.

Per portar endavant totes aquestes coses, cal temps. “Si per fer les coses ben fetes, cal allargar els 18 mesos, ho farem”, va dir Puigdemont. “No passa res si ens allarguem una mica més”. Així, els dos grans eixos en què havia arribat a girar el procés català, queden neutralitzats de moment.

Carles Puigdemont va dir que ell no es veu com a futur president d’una república catalana i que cal tenir present que el seu pas és només temporal i que no s’ha personalitzar el procés. Aquestes paraules van recordar molt a les d’Artur Mas en un moment donat, de qui va dir que va ser “injust i immerescut” haver de renunciar a la reelecció.

Pressupostos i contactes amb els líders parlamentaris

Davant la nova legislatura, un altre dels punts claus és l’aprovació dels pressupostos. El president de la Generalitat té com a objectiu aprovar els pressupostos de 2016 en els pròxims mesos, ja que de moment es troben prorrogats els de l’any passat. Per això, diu, espera que la CUP s'”obri” a donar-lis suport, però creu que no seria “res terrible” seguir amb els pressupostos prorrogats.

“No tenim assegurat 100% que s’aprovin“, però el que si va assegurar Puigdemont és que tindrien un marcat caràcter social. “Si nosaltres aprovem un pressupost, és que és un pressupost sostenible i factible. No serà ni un brindis al sol”.

Carles Puigdemont va explicar que ja havia començar a establir contactes amb els líders de tots els grups parlamentaris i així poder començar a intercanviar opinions. Segons va explicar el president de la Generalitat, vol donar-los a conèixer aquelles mesures en què els consellers ja estan començant a treballar, com són el pla de xoc i l’aprovació de la llei catalana contra el canvi climàtic, anunciada al desembre per Artur Mas.