“Ideològicament estem molt a prop de la CUP”

0
Gabriel Rufian ERC
Gabriel Rufian, cap de llista d'ERC, durant una entrevista | Diari Català (Foto: Europa Press)

Gabriel Rufián apela al votant “republicà i d’esquerres” a que voti ERC a les generals i acusa al PSOE de ser qui s’ha carregat la Constitució, no ells

El candidat d’ERC a les eleccions generals, Gabriel Rufián, ha apel·lat al votant de la CUP perquè confiï el vot als republicans en aquests comicis ja que els anticapitalistes, seguint amb la seva tradició, han decidit no presentar-se al Congrés i al Senat.

“Si no es presenten és una enorme oportunitat perquè aquell que se senti republicà i d’esquerres ens voti”, argumenta Rufián en una entrevista d’Europa Press, i es declara pròxim als plantejaments ideològics de la CUP i també a alguns dels seus líders.

“Ideològicament estem molt a prop de la CUP. Una de les meves inspiracions per fer el que faig és David Fernández, que li va dir gàngster a un gàngster al Parlament de Catalunya”, ha continuat, recordant l’episodi en el qual Fernández es va dirigir en aquests termes a l’exministre d’Economia Rodrigo Rato en una comissió parlamentària.

Rufián relata que ha demanat públicament a la portaveu de la CUP al Parlament, Anna Gabriel, que els ‘cupaires’ es presentessin a les eleccions catalanes, però aquesta li va respondre amablement amb un “estàs boig” i va argumentar que les eleccions generals no eren terreny per al seu partit.

“A mi m’agradaria molt veure la CUP al Congrés dels Diputats però, si no es presenta, que ens votin a nosaltres perquè farem tot el possible per defensar el procés des de l’esquerra i el republicanisme”, resumeix el cap de llista.

 

“El PSC catalanista i federalista de Maragall ja no existeix”

 

Rufián opina que la negociació pressupostària entre JxSí i la CUP no ha d’afectar la campanya, ha exposat que és “sa” que tinguin posicions diferents sobre aquesta qüestió, i ha conclòs que els ‘inputs’ que li arriben són que l’acord arribarà.

“No ens volem carregar la Constitució”

Rufián ha explicat que apel·laran també al votant que al desembre es va decantar per EnComúPodem, el guanyador de les generals a Catalunya, i fins i tot al que va confiar en el PSC, i ha assegurat que la líder de la candidatura socialista, Meritxell Batet, no se sap “si és d’esquerres o de dretes”.

El republicà va coincidir amb Batet a la reunió que ERC va mantenir amb Sánchez després de les anteriors eleccions generals, i d’aquesta trobada va treure la conclusió que la candidata del PSC “té la mateixa concepció que Ciutadans” sobre Catalunya i el procés sobiranista.

“Després d’escoltar-nos mitja hora l’únic que ens va dir va ser: ‘A d’acord, llavors vosaltres el que voleu és trencar la Constitució’. I nosaltres li vam dir: ‘La Constitució us la vau carregar vosaltres una nit d’estiu amb l’article 135. Nosaltres no ens volem carregar res”, relata.

Rufián considera que el PSC té una part de vot ocult semblant al del PP: “Hi ha gent que per vergonya diu que no al PP. I desgraciadament, i ho dic amb sinceritat, hi ha cada vegada més gent que per vergonya no diu que vota el PSC. El PSC catalanista i federalista de Maragall ja no existeix”.

 

Només pactaran amb qui accepti un referèndum

El republicà insisteix que el seu partit negociaria la investidura d’un president que accepti la convocatòria d’un referèndum a Catalunya en un termini aproximat de sis mesos, però afegeix que la possibilitat que es posi sobre la taula una proposta així per part de l’Estat està en el terreny de la “ciència-ficció”.

“Sigui Pablo Iglesias, David Cameron o Pepe Mujica, no pactarem la investidura amb ningú que no tingui clar que hi ha d’haver la possibilitat que Catalunya s’expressi a les urnes”, i ha considerat que Iglesias no ho podrà plantejar perquè estarà condicionat per un PSOE que rebutja el referèndum.

Rufián veu possible superar EnComúPodem el 26J a Catalunya: “Hem tingut una afinitat molt bona amb els companys d’EnComúPodem o Podem, però intentarem guanyar i dir-los que són tan republicans i tan d’esquerres com nosaltres però nosaltres sí que podem”.