“El 27S era un plebiscit, el 20D unes eleccions”

0
ERC i CDC es presenten per separat
Marta Rovira (ERC) i Josep Rull (CDC) durant la seva intervenció d'aquest divendres | Foto: Europa Press

 

ERC i CDC anuncien que es presenten per separat a les eleccions generals del 20D però que mantindran un acord “per la unitat d’acció”

 

Aquest divendres s’ha anunciat que Convergència Democràtica (CDC) i Esquerra Republicana (ERC) han decidit presentar-se per separat a les properes eleccions generals del 20 de desembre. Després de dies on s’especulava amb una llista conjunta com ja van fer a les eleccions catalanes a Junts Pel Sí o amb una llista unitària a certes províncies i per separat a d’altres, finalment Josep Rull (CDC) i Marta Rovira (ERC) han ofert una roda de premsa on han fet pública la decisió. Ambdós partits justifiquen la decisió sota la voluntat de “maximitzar el sobiranisme”. En aquesta línia, han anunciat que, malgrat presentar-se per separat, convergents i republicans compartiran un acord per a la unitat d’acció al Congrés que, segons han explicat, no inclou ni formar grup parlamentari conjunt ni presentar candidatura unitària al Senat.

Al ser preguntats pel canvi de postura respecte al 27S, tant Rull com Rovira han explicat que la llista unitària tenia sentit perquè es tractava d’un plebiscit, mentre que el 20D són unes eleccions. “Cal que l’esquerra nacional sigui forta a Madrid”, opina Pere Sàbat, regidor d’ERC a Vilafranca del Penedès que, malgrat reconeix que en política nacional tant CDC i ERC poden coincidir en la majoria dels punts, recorda en declaracions a Diari Català que CiU ha aprovat al Congrés dels Diputats mesures legislatives com la reforma laboral, “i això és totalment contrari al que defensem des d’Esquerra Republicana”.

Qüestionat per si és electoralment una bona decisió, Sàbat explica que els càlculs que donaven un avantatge a la llista unitària en qüestió de vots (per la llei electoral) no són del tot certs. A més, presentar-se per separat, permet a ERC ser una referència per a l’independentisme d’esquerres. És aquí on el partit d’Oriol Junqueras pot treure profit de la decisió de la CUP de no presentar-se (mai ho ha fet) a les eleccions generals. Això pot afavorir un increment de vots per ERC i ens podria portar a una situació en la que mentre es debat la investidura d’Artur Mas com a president de la Generalitat, els seus socis a Junts Pel Sí obtenen més vots que CDC en aquestes generals. Per als republicans, això no canviaria res. “L’acord de Junts pel Sí és el que és”, comenta Pere Sàbat, que diferencia els acords entre ambdues formacions per les eleccions catalanes i les espanyoles. “El 27S era un plebiscit, el 20D unes eleccions generals”, comenta el regidor seguint la línia del que argumentava hores abans la secretària general d’ERC.

Sembla, doncs, que hi ha bona entesa entre CDC i ERC pel que fa a les eleccions generals, que les entenen totes dues formacions com una tornada al debat ideològic i de propostes polítiques, sense oblidar el context que ara es viu a Catalunya i que de ben segur marcarà bona part de la política i les intervencions dels dos partits a la propera legislatura al Congrés i el Senat espanyols.

Compartir
Article anteriorPorno infantil i marihuana a la ONU
Article següentVictòria del Catgas contra l’Elx
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]