ERC demana ratificar la Llei contra la Pobresa Energètica al Parlament

0
Carles Puigdemont Parlament 2
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a la sessió de control al Parlament | Foto: Europa Press

Els republicans creuen que Junts pel Sí hauria de tornar a tramitar la llei i ratificar-ne el seu contingut per garantir el compliment dels objectius de la norma

El portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, va exigir al Parlament que torni a ratificar la Llei contra la Pobresa Energètica com “un exercici d’autoestima i dignitat”. Aquesta era una opció que per a Junts pel Sí només havia estat plantejada al trobar-se amb certes reticències des dels convergents, però els republicans demanen que aquesta ratificació es faci efectiva i quan abans.

La desobediència al dictat per l’Estat espanyol venia en el programa de Junts pel Sí i també a la declaració de ruptura que va signar juntament amb la CUP, on es deixava clar que es complirien les lleis dictades pel Parlament que servissin per “blindar els drets fonamentals que puguin resultar afectats per decisions de les institucions de l’Estat”.

Joan Tardà va demanar que “el Parlament ratifiqui solemnement la llei” però fins la reunió d’aquest dimarts no es decidirà res. A la cimera al Palau de la Generalitat es plantejarà la ratificació de la llei, tot i que no vol dir que aquest punt quedi aprovat. De fet, es presenta també en el ple juntament amb la resta de lleis que han estat suspeses, per la qual cosa encara s’haurà d’esperar com a mínim al següent ple per a què se’n parli de manera concreta.

La reunió de Puigdemont

El mateix dia que es presenta la proposició de ratificació de la Llei, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es reuneix amb entitats socials – entre les que es troben la PAH, Aliança Contra la Pobresa Energètica (APE) i l’Observatori DESC com a impulsores de la ILP -, partits i amb dotze grans ajuntaments metropolitans. Ho fa per decidir com actuaran després de la suspensió per part del TC de gran part de la llei.

Les entitats impulsores presentaran un full de ruta en què es demana que s’apliqui de manera efectiva la llei de 2007, encara vigent i que va ser retallada pel primer govern d’Artur Mas. Tanmateix, inclou punts que poden ajudar a canviar la situació, com les multes a pisos buits, que no s’han aplicat de moment.

Aquesta llei també contempla la creació d’un cens per detectar aquelles cases buides que no compleixen cap funció social, l’aplicació del principi de solidaritat urbana – en què s’estableix com a necessitat un 15% de vivenda social – i l’expropiació temporal d’edificis en mal estat per poder rehabilitar-los.

Tot i que no es va presentar recurs pel que fa als apartats corresponents a la pobresa energètica, les entitats també reclamen que s’apliquin les mesures que encara són vigents i que es refereixen bàsicament al fet que són les administracions les que han d’establir convenis amb les subministradores. Actualment, els ajuntaments són els que assumeixen els costos i les responsabilitats.