ERC no creu que la independència s’hagi de negociar al Congrès

0
Gabriel Rufian ERC 20D
Gabriel Rufiàn, candidat al Congrès dels Diputats per ERC | Foto: Europa Press

Gabriel Rufián no creu que el 20D serveixi per negociar la independència, tot i confiar en fer front comú a Madrid amb CDC

 

El candidat d’ERC a les eleccions generals, Gabriel Rufián, ha afirmat aquest dissabte que el seu partit es presenta a les generals per defensar la independència, però ha considerat que no hi ha res a negociar al Congrés pel que fa a un eventual Estat català.

“Estem davant d’un Estat que té 120.000 persones en cunetes 80 anys després o en un mausoleu feixista pagat per tots a la capital del regne. Així és molt complicat negociar segons amb qui”, ha exposat en una entrevista d’Europa Press.

En aquest punt la posició d’ERC es distancia del seu soci a Catalunya, CDC, el candidat a les generals del qual, Francesc Homs, sí que ha argumentat que les generals han de servir per anar a Madrid a “pactar la independència” perquè a l’Estat li convé, ha defensat fa poc.

Rufián ho respecta, però ho veu diferent: “Respectem tothom. El nostre posicionament és no moure’ns ni un mil·límetre del vot de la gent. L’acte de fe és esperar que algú s’assegui a l’altra banda de la taula” per negociar.

“Molta gent ens diu que és radical –la posició d’ERC–. Els radicals són ells (…). No volen negociar; ho diuen ells. Diuen que és desafiament, amenaça, botó vermell i cop a una urna, i això és dramàtic”, ha conclòs sobre la posició del Govern en relació amb el sobiranisme.

Malgrat no voler negociar aquest punt, el candidat ha esgrimit que els independentistes han d’anar a la Cambra Baixa per defensar que a Catalunya hi ha una majoria sobiranista i “no regalar-li a Albert Rivera (C’s)” el relat del que passa a la societat catalana.

Rufián també veu impossible negociar perquè el 20D difícilment guanyarà IU, que avala un referèndum per a Catalunya, i “tampoc guanyarà David Cameron”, el primer ministre britànic que va avalar un referèndum a Escòcia.

Front comú amb CDC

Malgrat la diferència amb CDC sobre la possibilitat de negociació o no de la independència al Congrés, Rufián ha apostat per un front comú d’ERC amb el partit d’Artur Mas per defensar la majoria sobiranista de les eleccions del 27 de setembre.

“Volem que a CDC li vagi bé, necessitem que a CDC li vagi bé. Ara, això sí, esperem que a nosaltres ens vagi un poc millor”, ha exposat Rufián, que està convençut que ERC pot guanyar les generals a Catalunya.

El candidat republicà s’ha obert que ERC i CDC celebrin un acte conjunt de campanya per defensar els postulats sobiranistes: “Venim d’una coalició electoral de fa molt poc i compartim la defensa de la república catalana”, però ha admès que no hi hagi res tancat sobre aquesta qüestió.