ERC presentarà 27 iniciatives al Congrés per iniciar la legislatura

0
Gabriel Rufian Joan Tarda congres
Gabriel Rufián i Joan Tardà al Congrés dels Diputats | Foto: Europa Press

Entre les propostes dels republicans destaca la de demanar mesures urgents per acabar amb la pobresa infantil

El grup d’ERC al Congrés ha registrat aquest divendres una relació de 27 iniciatives parlamentàries per iniciar la legislatura a la cambra baixa, que es va constituir el 19 de juliol. En un comunicat, el partit ha explicat que tres d’elles són projectes de llei: una per modificar la regulació del dret de vaga; sobre la justícia universal i sobre el sufragi actiu als joves a partir de 16 anys.

Algunes són iniciatives que ja van presentar en l’anterior legislatura, però que per la seva brevetat van quedar a l’aire, i els republicans recorden que, tot i que no hi hagi investidura ara com ara, la Cambra pot abordar-les.

Sobre el dret de vaga, ERC vol suprimir l’article 315 del Codi Penal que preveu penes de fins a tres anys de presó per a persones que es consideri que coaccionen altres treballadors per iniciar o continuar una vaga. “Representa una criminalització dels piquets informatius”, lamenta el diputat Jordi Salvador, que considera que és un article d’arrel preconstitucional i reclama que s’arxivin les 300 causes que hi ha obertes per aquest tema.

Sobre la justícia internacional, ERC exigeix ampliar l’àmbit d’actuació dels tribunals, “actualment molt restringit”, per poder perseguir delictes fora de l’Estat com els de genocidi, lesa humanitat, terrorisme i tràfic de persones.

ERC també vol que l’Estat estengui el dret a vot a partir dels 16 anys: “Si l’Estat pot precaritzar i hipotecar el futur de milions de joves, és just que facilitem que aquests joves es puguin defensar”, explica el diputat Gabriel Rufián.

 

Mesures urgents contra la pobresa infantil

Entre les proposicions no de llei presentades per ERC, destaca una que demana mesures urgents contra la pobresa infantil amb una dotació de 800 milions d’euros per fer-li front, i la retallada d’un 40% del pressupost militar.

Altres demandes presentades pel partit d’Oriol Junqueras són la revisió del Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre i la derogació de la pena de presó permanent revisable i de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local.