ERC reclama al Congrés els ‘papers de Salamanca’

0
ERC ratifica Tarda i Vidal com caps de llista
Joan Tardà al Congrés dels Diputats | Foto: Europa Press

Els republicans presenten una moció que exigeix la devolució “immediata” d’aquests papers a la Generalitat

Esquerra Republicana (ERC) ha presentat una proposició no de llei per al seu debat a la Comissió de Cultura del Congrés espanyol en la que s’exigeix la devolució “immediata” dels anomenats ‘papers de Salamanca’.

ERC reclama que aquests ‘papers’ siguin entregats en la seva totalitat a la Generalitat de Catalunya i acusa a PP i PSOE “d’ús polític de la tornada de la documentació”. Els documents van ser requisats durant la Guerra Civil i custodiats a l’Arxiu General de la Guerra Civil. Al 2005 es va aprovar una llei per la qual es permetia a Catalunya recuperar els documents. Malgrat això, la darrera entrega de documents data de 2011, fet que també denuncia ERC en la seva proposició.

“Fa més de 75 anys de la partida de Barcelona de l’últim tren amb 35 tones de documents requisats”, expressen des d’ERC en un document al que ha tingut accés Europa Press en el que denuncien també que “la devolució encara no només no s’ha portat a terme sinó que tot apunta que existeix la voluntat política d’entorpir” el compliment de la llei de 2015.

Mentre els republicans denuncien pressions des del PSOE quan governava i ara des del PP per no reclamar aquests documents, l’Executiu central justifica l’incompliment de la sentència de 2013 del Tribunal Constitucional que dóna la raó a Catalunya en que alguns del propietaris dels documents “ja no existeixen”.

Compartir
Article anteriorEl gran desavantatge de la ‘MSN’ respecte la ‘BBC’ al Clàssic
Article següentL’activitat industrial cau a Catalunya
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]