ERC registra grup propi al Congrés

0
Joan Tardà al Congrés dels Diputats. Foto: Europa Press.
Joan Tardà al Congrés dels Diputats. Foto: Europa Press.

El portaveu d’Esquerra al Congrés, Joan Tardà, va comunicar ahir que registrarien una sol·licitud per formar grup amb els seus nou parlamentaris

Els republicans han tornat a presentar una sol·licitud davant la Mesa del Congrés per formar un grup amb només els seus nou diputats. Davant la negativa d’ahir a formar part d’un grup amb Izquierda Unida-Unidad Popular i Bildu, ERC ha sol·licitat grup propi un dia abans que s’acabés el termini per presentar-los.

El portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, va afirmar ahir que “cal anar per feina”, però no va valorar la decisió de la Mesa del Congrés. Tanmateix, avui ha declarat a El Matí de Catalunya Ràdio que aquesta va ser una “decisió política que hem lamentat” i que ells no havien comès cap frau. “L’informe dels lletrats ens donava la raó, ells fan la seva feina i els polítics l’altra”.

Tardà ha afirmat que el que pretenien “és una pràctica habitual; de fet, nosaltres hem rebut l’ajut del PSOE amb dos senadors i fa 4 anys vam ser al grup d’IU i després vam retornar al grup mixt”. Segons explica el portaveu republicà, la resolució d’ahir de la Mesa els ha permès tornar a demanar un grup parlamentari propi, ja que “tenim unes condicions millors que les de Democràcia i Llibertat”, tot i que han hagut de “reformular” la sol·licitud.

La Mesa del Congrés decidirà abans de divendres si accepta que ERC tingui grup propi o no. La proposta de grup amb les altres dues formacions va ser titllada de “frau de llei” pels partits que la van vetar, PP i Ciutadans, ja que, segons expliquen, els republicans es van registrar amb IU i Bildu després que aquests afirmessin que era una maniobra tècnica per poder cobrar el mailing i que després passarien al Grup Mixt.

Abans de divendres també, s’hauria de presentar els candidats per a la presidència del Govern espanyol. El PSOE segueix intentant pactar, però segons Joan Tardà, no han intentat parlar amb ells de moment. “Mai no hem sentit per boca de Pedro Sánchez o qualsevol alt dirigent del partit que han canviat d’opinió i són favorables a l’exercici del dret a decidir de Catalunya”.