ERC veu amb optimisme la negociació

0
Sergi Sabrià
Sergi Sabrià
Sergi Sabrià
Sergi Sabrià

Manté a l’aire amb quin format es presentarà a les eleccions generals

El portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, ha afirmat aquest dilluns que el seu partit veu amb “optimisme” les negociacions de Junts pel sí amb la CUP, però ha reconegut que ara com ara no hi ha calendari sobre els temes principals: la constitució del Parlament i la investidura del nou president i el nou Govern.

“Som optimistes, ens sembla que la situació avança bé. No podem posar calendari (…). Som optimistes amb més base del que érem fa una setmana”, ha exposat en roda de premsa després de la reunió de la Comissió Permanent del partit.

ERC afirma que el focus de la negociació segueix lloc en “el que i el com”, és a dir, al contingut del full de ruta sobiranista i en com executar-la, i se segueix sense abordar un dels principals esculls, qui serà el pròxim president de la Generalitat.

“El país està esperant un gran acord i estem convençuts que hi haurà acord”, ha tancat Sabrià, que ha admès que allò més interessant seria tancar tots els fronts oberts en la negociació abans de les eleccions generals del 20 de desembre.

El límit per a la constitució del Parlament és el dilluns 26 d’octubre i, si Artur Mas ho esgota, el primer debat d’investidura no podria allargar-se més enllà del 9 de novembre, obrint-se llavors un termini màxim de dos mesos per investir a un president.

Els terminis permeten que el pròxim president de la Generalitat sigui investit després de les eleccions generals, però Sabrià ha assenyalat que el convenient seria anar a les generals amb molts d’aquests interrogants tancats: “És molt important aclarir el tema aquí abans de decidir sobre el 20D”.

Sabrià ha explicat que a tots els negociadors els convé no posar-se calendaris més enllà dels quals fixa la llei: “Fer calendaris és posar-nos línies vermelles i situar-nos pressió els uns als altres”.

[quote]”Treballarem per tenir un acord per com més aviat millor per posar-nos a treballar de manera immediata. Ens encantaria que l’acord fos demà, però no ho serà. Continuarem treballant perquè sigui com més aviat millor, serà millor per a tots”, ha reflexionat.[/quote]

PRESIDÈNCIA DEL PARLAMENT

Segons l’acord subscrit entre CDC i ERC per formar Junts pel sí, als convergents els correspondria la Presidència de la Generalitat –per a Mas–, i als republicans la del Parlament, però ERC tampoc té decidit cap altre nom per ocupar la presidència de la Cambra catalana.

“No hem posat noms sobre de la taula”, ha explicat Sabrià, una incògnita que haurà de descobrir-se forçosament el 26 d’octubre, el dia que es compleix el termini màxim per constituir el Parlament i on s’elegeix l’òrgan director de la Cambra, la Mesa.

ELECCIONS GENERALS

Sobre les eleccions generals, ERC preveu tots els formats per presentar-se, i tampoc té decidit qual: des de repetir una coalició a l’estil Junts pel sí, fins a anar solitari, renunciar a presentar-se o impulsar una llista cívica amb personalitats de la societat catalana i sense polítics.

“Repetir fórmules té avantatges, però també buscar fórmules alternatives. Hem avaluat totes les opcions. No hi ha un fórmula que tingui totes les virtuts i una altra que tingui tots els defectes”, ha resumit.

El que sí té clar ERC és que guanyi qui guanyi les generals no hi haurà cap concessió per a Catalunya, i prova d’això, segons la seva opinió, és el partit de Pedro Sánchez: “El PSOE parla de reforma la Constitució sense concessions i sense concrecions. No hi ha cap canvi a la La Moncloa que ens permeti ser optimistes”.