aa
Gabriel Rufian, diputat al Congrés d'ERC | Diari Català

El diputat d’ERC al Congrés Gabriel Rufián considera “impossible” que es conformi una alternativa de govern a la que s’està impulsant des de PP i C’s, entre d’altres motius perquè el PSOE segueix rebutjant un referèndum d’independència a Catalunya.

“Jo crec que un pacte o un govern d’esquerres, si acceptéssim que aquest PSOE és un partit d’esquerres, està molt lluny de succeir. Més que res perquè nosaltres només vam posar una condició a Sánchez, que és que donés veu al poble de Catalunya, i ell ens ha dit repetidament que no ho farà”, ha explicat Rufián en una entrevista concedida a Europa Press.

A la pregunta de si no cabria la possibilitat d’una abstenció dels republicans en cas de presentar-se una alternativa d’esquerres, ha respost que tot allò que no sigui la convocatòria d’un referèndum “seria trair el mandat” dels votants d’ERC.

De fet, el diputat republicà opina que “posar les urnes i dir sí a la democràcia” és “inherent a voler ser un líder d’un govern autoqualificat de canvi i d’esquerres”.

Nacionalisme excloent

I és per aquest motiu pel qual creu que els socialistes no accepten la seva condició: “Perquè perdrien i perquè fa ja molt temps que el PSOE va dimitir de la socialdemocràcia o de l’esquerra. És un partit al qual li queda molt poc de socialista i d’obrer. El que li queda és la bandera i aquesta mena de nacionalisme espanyol excloent“.

Per al diputat republicà, una eventual arribada de Susana Díaz a la Secretaria General del PSOE augmentarà aquesta idea. És més, si la dirigent andalusa aconsegueix el lideratge, “farà del PSOE un partit de dretes”.

Per això, no veu possibilitats d’acostament entre el PSOE i ERC si Díaz és secretària general: “Susana Díaz ens diu bàrbars als independentistes i ella és més de dretes que Sánchez. Considerar canvi a Susana Díaz és innocent”.

Majoria social

A diferència del que opina sobre el PSOE, Rufián creu que els representants d’EnComúPodem són “tan republicans i tan d’esquerres” com ERC, si bé apunta una diferència substancial, i és que “ells creuen que un Estat espanyol en el qual guanya eleccions el PP pot canviar, o que un Estat en el qual Jorge Fernández Díaz segueix sent ministre de l’Interior pot canviar”.

Per això, el diputat republicà ha fet un crida una vegada més a EnComúPodem a “unir-se al procés” independentista, ja que considera que “l’únic canvi possible es diu Catalunya” perquè és el lloc on estan “les majories socials, polítiques i parlamentàries suficients per poder fer-lo”.

Rufián recorda com, en campanya electoral, el portaveu d’EnComúPodem al Congrés, Xavi Domènech, li comentava que el seu objectiu fonamental era “fer fora el PP”.

“Jo sempre li deia que a Catalunya ja hem fet fora el PP, el PP ja és residual. El país que imagina Podem ja existeix i es diu Catalunya”, ha ressaltat.