Erdogan decreta l’estat d’emergència a Turquia

0
Erdogan Turquia
Manifestants sota la imatge del president turc, Recep Tayyip Erdogan | Foto: Reuters

La mesura durarà, com a mínim, tres mesos i permetrà al president turc obviar al Parlament per aprovar noves lleis o suspendre drets i llibertats

L’estat d’emergència declarat aquest dimecres pel president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, amb la finalitat de facilitar la resposta després del cop d’Estat fallit del 15 de juliol, ha entrat en vigor aquest dijous amb la seva publicació en la Gaseta Oficial a partir de la 1.00.

Erdogan, que ha llançat una purga massiva de les institucions de l’Estat després de l’intent, ha defensat que l’estat d’emergència és plenament d’acord amb la Constitució turca i no viola l’Estat de Dret o les llibertats bàsiques dels ciutadans. L’estat d’emergència permetrà al president i el Govern obviar al Parlament a l’hora d’aprovar noves lleis i limitar o suspendre drets i llibertats si ho consideren necessari.

El president ha anunciat la mesura en un discurs televisat al costat dels ministres del Govern després d’una reunió del Consell de Seguretat Nacional que es va prolongar durant gairebé cinc hores aquest dimecres. Erdogan ha responsabilitzat al clergue Fethulá Gulen, que viu autoexiliat als Estats Units, d’estar darrere del cop d’Estat protagonitzat d’una banda de l’Exèrcit.

Des de divendres, més de 8.000 persones han estat detingudes, en la seva majoria militars, i més de 50.000 han estat apartades dels seus càrrecs en diferents òrgans i institucions per la seva presumpta relació amb els fets i per pertànyer al moviment que lidera Gulen.