El president turc aconsegueix que el suport ciutadà al carrer dilueixi un cop d’Estat militar que ha acabat amb quasi 200 morts

El cop d’Estat militar que s’estava produint a Turquia des d’aquest divendres a la nit ha fracassat. Així ho confirmaven els serveis d’intel·ligència turcs al voltant de les sis del matí d’aquest divendres (hora local). Milers de persones han sortit al carrer en suport de l’actual president del país, Recep Tayyip Erdogan, que en una singular intervenció televisiva -mitjançant una videotrucada des d’un telèfon mòbil- va demanar a la població que sortís al carrer per acabar amb el que en aquell moment s’havia confirmat era un cop d’Estat per part d’una facció de l’exèrcit del país.

La crida va tenir efecte, i passada la mitjanit a Catalunya -una hora més a Turquia- centenars, que després es van convertir en milers, de turcs es manifestaven i protestaven pels carrers de les principals ciutats del país contra els tancs i els militars que es mobilitzaven. Abans de que tot acabés, però, es van viure moments de tensió amb intercanvi de trets entre els colpistes i la policia turca -del costat del Govern-. Fonts oficials han confirmat, de moment, quasi  200 morts i més de 1.000 ferits.

Ha estat set hores després de l’inici del cop d’Estat quan el president Erdogan ha comparegut de forma oficial a la televisió per donar-lo per acabat. Malgrat la inestabilitat que hores d’ara encara es viu a les principals ciutats del país -Istanbul i Ankara-, des del Govern ja asseguren que els rebels pagaran “un preu alt”.

 

Tercer cop d’Estat en 40 anys

No és el primer cop que Turquia viu un intent de cop d’Estat. El darrer va ser al 1997 però el més important de la història recent es va produir el 1980. Liderat pel cap de l’Estat Major d’aquell moment, Kenan Evren, va donar lloc un règim militar que va durar fins 1983 i, malgrat aquell any es van convocar eleccions a les quals els líders del cop no es podien presentar, Evren va romandre president del país fins 1989. Alguns experts consideren que l’actual constitució turca no s’entén si no és com a conseqüència d’aquell cop d’Estat.

 

Compartir
Article anteriorPer què el PP català s’equivoca amb el PDC?
Article següentRegidors independentistes escocesos participaran a la Diada
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]