Es desploma un 48% la fabricació de targetes sanitàries

0
targetes sanitàries
EP: Cat Salut
targetes sanitàries
EP: Cat Salut

Salut actualitza el seu disseny i manté l’impost de 7,35 euros per renovar-la

La fabricació de les targetes sanitàries individuals (TSI) que necessiten tots els pacients per accedir a la sanitat pública s’ha desplomat un 48% a Catalunya per l'”efecte dissuasiu” que ha produït la taxa de 7,35 euros per pèrdua, deteriorament i robatori que va imposar el març del 2014 la Conselleria de Salut de la Generalitat.

Així es recull en un informe del Servei Català de la Salut (CatSalut) a què ha pogut accedir Europa Press i que concreta que abans de l’aplicació de la taxa el ritme de fabricació era d’unes 52.000 unitats al mes, i sis mesos després va baixar fins a les 24.000 unitats.

[quote]   Malgrat que el document insisteix en l’efecte dissuasiu dels 7,35 euros, Salut ha apostat per canviar l’actual disseny de les targetes sanitàries sense eliminar l’impost: “El procés de substitució s’ha de portar a terme de manera progressiva i estarà sotmesa a la taxa”.[/quote]

El canvi respon a diversos objectius: d’una banda, el de millorar la interoperabilitat de les targetes i, per l’altra, adaptar les dades sanitàries que contenen les del Sistema Nacional de Salut (SNS) perquè siguin tècnicament llegibles “a tot l’Estat espanyol”.

Segons va advertir al juliol el director del CatSalut, Josep Maria Padrosa, a la TSI dels pacients catalans hi apareix el nombre de registre propi que emet el CatSalut i “entre 30 i 50 catalans a l’any veuen negat el seu dret a l’assistència gratuïta en centres de la resta de l’Estat perquè no reconeixen un registre que no és el de l’SNS”.

El canvi en l’estructura magnètica de les targetes –que incorporarà noves dades– tindrà un “impacte tecnològic per als proveïdors i oficines de farmàcia”, que hauran d’adaptar la seva estructura amb l’objectiu de poder llegir la nova informació.

TRES MILIONS D’EUROS

El cost de substituir les targetes sanitàries dels aproximadament 7,5 milions de pacients assegurats que hi ha a Catalunya és d’uns tres milions d’euros —0,25 euros per fabricació i 0,15 per distribució de cada targeta–, i el CatSalut explica que es farà de manera progressiva i “sempre que la disponibilitat pressupostària ho permeti”.

El muntant de despesa es compensa amb la taxa de 7,35 euros que han de pagar els pacients que sol·licitin una renovació –excepte en cas de rectificació de dades personals–: si l’abonessin tots, els ingressos per a l’administració superarien els 55 milions d’euros.

A més de modificar les targetes generals, Salut també ha apostat per crear una modalitat en braille –de la qual ja n’ha emès més de 150– i una altra per a malalts complexos, batejada amb el nom de ‘Cuida’m’ –que té més de 1.500 beneficiaris