Es filtren detallis de la nova arquitectura d’AMD Zen

  0
  Es filtren detallis de la nova arquitectura d'AMD Zen

  Es filtren detallis de la nova arquitectura d'AMD ZenEl treball d’un enginyer d’AMD en el codi de Linux ha permès començar a veure certs detalls de l’arquitectura interna del que va a ser el seu nou processador

  Un enginyer de desenvolupament d’AMD ha permès que es filtrin sucosos detalls de com serà el funcionament intern del nou processador Zen d’AMD en pujar un pegat per a un projecte per Linux entre les línies del qual de codi es podia entreveure com havia de manejar aquest sistema operatiu el nou processador. Aquest “petit” error ens permet començar a fer-nos una idea de com funcionarà el processador i quines millorances podrem esperar d’ell quan es llanci al mercat.

  L’actual arquitectura dels processadors d’escriptori de la gamma FX mai va arribar a tenir un gran calat entre els usuaris donat un rendiment que ho deixava generalment per darrere dels seus cont apartes d’Intel. Aquesta falta de rendiment ha estat atribuïda a una pipeline excessivament llarga, a una mala implementació de la branca de predicció i al fet que el programari no es va desenvolupar tal com AMD pretenia que es fes, atès que en aplicacions molt paral·lelitzaves els processadors no rendeixen gens malament.

  El treball d’un enginyer d’AMD en el codi de Linux ha permès començar a veure certs detalls de l’arquitectura interna del que va a ser el seu nou processador, denominat Zen. En les línies de codi podem veure canvis notables en l’arquitectura enfront de l’actual Piledriver i que presagien grans coses per al nou processador.

  El primer és que el nombre d’unitats lògiques d’aritmètica (ALUs) roman en 4 en el nou processador però, a diferència enfront de Piledriver, cada nucli és un nucli complet en el qual s’integren dues unitats de generació d’adreces (AGUs) i, encara que el programador de l’integrador es redueix a tan sol 1 unitat, cada nucli té una unitat de coma flotant para si mateix en lloc d’haver de compartir-la amb un altre nucli com succeeix actualment. En realitat, aquesta aproximació és bastant similar a com AMD va desenvolupar en el passat els seus reeixits Phenom II.

  Es filtren detallis de la nova arquitectura d'AMD Zen

  Diagrama de blocs d’AMD Zen vs Steamroller Aquest descobriment cada vegada fa més creïbles els comentaris d’AMD en el seu Analyst Day sobre un increment d’un 40% en el rendiment d’instruccions per cicle de rellotge (IPC). Això també es veu reforçat per la implementació de punts de control en la pipeline que permeten comprovar si una instrucció s’està desenvolupant correctament i rebutjar-la més ràpid encaso de no ser així, alguna cosa similar al que tenien els Sandy Bridge d’Intel els quals, malgrat tenir una pipeline tan gran com els processadors d’AMD, eren molt més eficients processant instruccions en ella.

  Sembla que les coses pinten bastant bé per a aquest nou processador. Personalment jo ho estic esperant amb bastants ganes.