Es reprèn el judici pel Cas Nóos

0
Infanta Cristina cas noos diari catala
L'infanta Cristina durant el judici del cas Noos | Foto: Pool (EP)

Un total de 17 acusats declararan avui davant l’Audiència de Balears

Des de les 9:15 hores del matí, els 18 principals acusats pel Cas Nóos estan a la sala de l’Audiència Provincial de Balears per prestar declaració en la primera sessió del judici. La particularitat d’aquest judici és que per primer cop una membre de la Casa Reial serà jutjada per un delicte. La infanta Cristina, juntament amb el seu marit Iñaki Urdangarin, compareixeran davant el jutge.

Tot i que en un principi eren 18 els acusats, l’acusació popular exercida pel sindicat d’extrema dreta Manos Limpias ha retirat l’acusació al secretari de l’Institut Nóos Miguel Tejeiro per la qual cosa ha estat absolt pel tribunal i només quedaran a declarar 17 persones. Les raons de la retirada d’aquesta acusació no han trascendit, i l’adcovada Virgina López s’ha limitat a dir que és una “estratègia processal que ja s’anirà veient durant el judici”.

El primer en declarar en aquest judici és José Luis Ballester, conegut com Pepote i exdirector general d’Esports del Govern balear. L’acusat ha apuntat l’expresident balear Jaume Matas com a únic responsable dels acords de la Fundació Illesport, organització que va servir per esquivar el control de fons públics.

En total, els acusats sumen uns 200 anys de presó, tot i que les acusacions més mediàtiques són les de Cristina de Borbó i Iñaki Urdangarin. A la germana del Rei se l’acusa de cooperació en dos delictes tributaris al tenir el 50% de la companyia Aizoon SL des de la qual es blanquejaven capitals. No va ser fins l’últim moment de la sessió anterior que es va saber que la infanta Cristina seria jutjada, ja que en un principi se li volia aplicar la Doctrina Botín.

Manos Limpias demana vuit anys de presó per a ella, que és l’única acusació contra la infanta ja que ni la Fiscalia ni l’Advocacia de l’Estat n’han presentat. Iñaki Urdangarin, en canvi, es pot enfrontar a entre 19 i 26 anys de presó al ser acustat com a autor de delictes com el de prevaricació, malversació, frau, delicte fiscal, blanqueig i estafa. A través de l’Institut Nóos i posteriorment Aizoon, Urdangarin va aconseguir més de 6 milions d’euros.