A Escòcia no estranya la reacció de Rajoy

0
Nicola Sturgeon
La ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon | Foto: Europa Press

Nicola Sturgeon fa passes cap a la permanència d’Escòcia a la UE i comprèn “reaccions d’un país com Espanya”

Escòcia va fer aquest dimecres el primer pas per aconseguir romandre a la Unió Europea després que el Regne Unit votés en referèndum sortir de la UE amb un 51,9% de vots a favor -a Escòcia, en canvi, el 60% de ciutadans hi van votar en contra-. Tots aquells màxims representants de les institucions europees que alertaven de la sortida d’Escòcia de la UE durant la campanya del referèndum d’independència ara accepten reunir-se amb la ministra principal del país, Nicola Sturgeon.

Malgrat que tots aquests líders que accepten reunir-se amb Sturgeon adverteixen que el Regne Unit segueix sent “l’únic interlocutor” per negociar la sortida de la UE, el president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, reconeixia abans de la seva reunió amb Sturgeon que Escòcia “s’ha guanyat el dret a ser escoltada” a Brussel·les. Qui no sembla estar d’acord amb aquesta afirmació és el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, que va recordar que “si el Regne Unit se’n va, Escòcia també se’n va”.

Alguns mitjans apunten que Rajoy feia aquestes declaracions pensant en Catalunya, tot i que preguntat directament sobre com pot afectar la negociació d’Escòcia a Catalunya, va negar qualsevol vinculació. “El fet que l Regne Unit] se’n vagi res té a veure amb els plantejaments que alguns dirigents polítics fan a Catalunya”, comentava ahir el president espanyol des de Brussel·les.

La ministra principal escocesa va afirmar després de la seva reunió amb Juncker no estar sorpresa per “aquestes posicions de partida en aquesta fase inicial d’un país com Espanya”. Precisament l’Estat espanyol podria quedar-se sol a la UE si les negociacions continuen amb Escòcia -la UE només ha demanat a Escòcia, de moment, que mantingui la lliure circulació de treballadors si vol quedar-s’hi-. Conscient d’això, Mariano Rajoy no va voler posicionar-se quan se li va preguntar si vetaria l’entrada d’Escòcia a la UE. “El futur ja no és qualque que em toqui decidir a mi”, va contestar.

 

Compartir
Article anteriorUn accident bloqueja l’Avinguda Francesc Macià de Sabadell
Article següentEl ministre de Justícia britànic aspira a succeir David Cameron
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]