Espadaler reclama que Unió mantingui la coherència

0
Ramón Espadaler Unió
El secretari d'Unió, Ramón Espadaler, tancant el congrés del partit | Foto: Europa Press

El secretari general d’Unio alerta al congrés del partit que a Catalunya l’alternativa política sigui En Comú Podem

El secretari general d’Unió, Ramon Espadaler, ha defensat aquest dissabte la “coherència” política de la formació democratacristiana, i ha mostrat la seva preocupació que l’alternativa de govern a Catalunya la representi EnComúPodem amb altres forces d’esquerra.

En el seu discurs de clausura del XXVI Congrés d’Unió, ha exemplificat aquesta coherència en què defensen el mateix que van acordar en la seva consulta interna de fa un any sobre el procés sobiranista català: “Estem on estàvem, perquè no ens cal moure’ns”.

Ha contraposat les oscil·lacions d’altres partits “entre la DUI d’uns, el RUI dels altres o els referèndums a la canadenca dels de més enllà, que va durar quatre hores amb la negativa del PSOE”, amb la defensa d’una consulta pactada que fa Unió.

Segons Espadaler, Unió ha fet “un pas endavant per tornar a ser present” en les pròximes eleccions municipals i catalanes amb la seva aposta per la centralitat política i el catalanisme.

Espadaler s’ha referit a les eleccions generals, a les quals Unió no es va presentar, i ha advocat per garantir l’estabilitat a través de la formació d’un Govern, al qual ha exigit que des d’un primer moment tingui capacitat de proposta sobre l’encaix de Catalunya a l’Estat.

Malgrat que Unió no es va presentar als comicis, Espadaler ha ressaltat que “ha estat present en els mitjans de comunicació i en el debat electoral”, fet que segons ell mostra la coherència de la proposta democratacristiana i la disposició del seu espai.

Després de les demandes de partits com CDC, PP i C’s de vots procedents d’Unió, el dirigent democratacristià ha assenyalat que “no es pot demanar, com ho ha fet Convergència, el vot de la gent d’Unió amb l’aparença d’un partit centrat i l’endemà de les eleccions, oferir els escons convergents per fer un govern del PSOE amb Podem”.

Espadaler ha subratllat la seva preocupació perquè l’alternativa de govern a Catalunya pugui ser EnComúPodem amb altres forces d’esquerra, i ha assenyalat que Unió buscarà evitar un tripartit d’EnComúPodem, ERC i la CUP: “Seria sortir del foc per caure a les brases”.

 

Reforma d’Unió

Durant la celebració del Congrés, Unió ha aprovat diverses ponències sobre la reforma organitzativa del partit, que Espadaler ha definit com “un procés de perfeccionament” de la formació per introduir més autoexigència, més elements de control i transparència.

La ponència de reforma organitzativa ha estat aprovada per un 98,7% dels compromissaris, mentre que el codi ètic s’ha aprovat amb el 99,6%, totes dues sense cap vot en contra.

Unió aposta per una millora de la qualitat democràtica, en què preveu l’elecció directa de responsables interns i candidats i una limitació de mandats; de la governabilitat, amb una nítida divisió entre el comitè de govern i el Consell Nacional, i en l’obertura del partit, amb la creació dels Amics d’Unió.

Espadaler ha dit que la societat és canviant, necessita ser escoltada i vol fer les seves pròpies propostes: “Escoltar la gent és el millor per al país”. Després de l’estiu, Unió farà la segona fase d’aquest congrés per elegir la nova direcció del partit i debatre en profunditat l’estratègia política dels democristians.