El buit legal de la Constitució que permet un govern en funcions etern

0
Felip VI Mariano Rajoy
El Rei Felip VI i el president en funcions, Mariano Rajoy, a La Zarzuela | Foto: Europa Press

La Constitució Espanyola té un buit legal descobert amb el ‘no’ de Rajoy al debat d’investidura i que pot perpetuar el govern en funcions tant com sigui necessari

La ronda de contactes que el rei Felip VI va realitzar fa unes setmanes va concloure amb l’actual president en funcions, Mariano Rajoy, “declinant” presentar-se a una votació d’investidura. En aquell moment es creava a Espanya una situació única, sense precedents: el fet que cap líder polític acceptés l’encàrrec del monarca de formar govern (després del 20D el líder del PSOE, Pedro Sánchez, va assumir l’encàrrec que en un primer moment va ser ofert a Rajoy).

La situació institucional no té cap mena d’antecedent. Ni tan sols la Constitució Espanyola preveu aquest supòsit en el qual ningú vol ser president. L’article 99 de la carta magna és el que determina com es forma govern. En aquest, es contempla el ‘compte enrere’ per formar govern però aquest no s’engega fins la primera votació d’investidura. Mentre que el punt 99.1 marca els paràmetres en els quals el Rei manté una ronda de contactes per designar un candidat a la presidència, el 99.2 diu que “el candidat proposat exposarà davant el Congrés dels Diputats el programa polític del Govern i sol·licitarà la confiança a la Cambra”. Assumeix aquest punt, doncs, que el candidat proposat pel Rei accepta automàticament l’encàrrec, com venia passant fins ara.

Sense cap candidat a la investidura i sense que s’hagi produït cap votació d’investidura durant la legislatura, la Constitució no contempla que fer en aquest cas, raó per la qual la interinitat de l’actual govern en funcions es podria estendre eternament en el temps, fins que algun candidat es presenti al debat d’investidura. Aquesta situació s’assembla molt a la de Bèlgica entre 2010 i 2011, quan va estar-se 541 dies sense govern –amb conseqüències positives per l’economia, val a dir-. Fins ara s’havia determinat que aquesta situació no es podia allargar tant a Espanya pel límit dels dos mesos per formar govern. Ara Mariano Rajoy ha descobert a constitucionalistes i analistes un buit legal que el permet ser president en funcions sine die.

 

Compartir
Article anteriorEspanya de bàsquet perd 72-70 davant Croàcia
Article següentMor un veí de la Seu d’Urgell en caure fent ràpel
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]