Espanya duplica a Europa en l’augment del preu de la llum

0
Euros i bombeta de llum
Euros i bombeta de llum
Bitllets de 50 euros i bombeta de llum

La factura de la llum de les llars espanyoles s’encareix un 52% d’ençà del inici de la crisi econòmica

 

L’expert en energia elèctrica, David Robinson, acaba de fer públic un estudi titulat ‘Anàlisi dels preus de l’electricitat a la Unió Europea i als Estats Units: una perspectiva espanyola’. El document exposa l’augment significatiu del preu de la llum que han sofert les famílies espanyoles. I doncs, entre el segon semestre del 2008 i el segon semestre del 2014, el preu de l’electricitat s’ha encarit un 52%. És a dir, al 2014 els espanyols pagaven 81 euros més per megawatt/hora (MWh) que abans de la recessió econòmica. En canvi, els països de la Unió Europea han increment en 42€ per MWh, de mitjana, el preu de la llum. I per tant, Madrid quasi doble el increment de la despesa elèctrica respecte els seus veïns europeus. Aquestes dades, han portat a Espanya a ocupar la quarta posició de la llista de països europeus on l’augment de la llum ha estat més significatiu per als particulars. Només Dinamarca, Alemanya i Irlanda han sofert un increment en la tarifa elèctrica superior a la espanyola. Cal recordar, que abans de la crisi Madrid ocupava la dotzena posició en aquest rànquing.

Tot i així, la pujada tarifaria no ha estat igual per a tots els actors de la societat. De fet, detalla Robinson, el preu mitjà de la llum per a la indústria ha sofert un augment menor. En el cas de les empreses mitjanes el increment ha estat d’un 9%; mentre que per a les grans companyies l’ascens es redueix fins al 7%. Ambdues dades situen a Espanya en la mitja de l’augment del cost de la llum per a les empreses europees. És a dir, finalment han estat els particulars els que més han notat a la seva economia el cost de la llum. D’aquesta manera ho afirma l’expert del Oxford Institute for Energy Studie “Les decisions del govern estan afectant més als consumidors que a la indústria. Els consumidors més petits han estat els més castigats”. Emperò, d’on prové aquest sobre cost?

L’estudi assenyala com a principal responsable a la ‘cunya governamental’. En efecte, el 73% de l’augment de la factura de la llum s’ha produït a causa dels impostos, les taxes i altres recàrrecs que financen les polítiques públiques. Tots ells conceptes que s’anomenen ‘cunya governamental’, i que també inclouen les primes a les energies renovables, les ajudes al carbó, o les compensacions per l’aturada nuclear. De fet, l’intervenció de l’executiu en el mercat de l’energia es tradueix en el 46% del total del rebut elèctric. Així doncs, sense la ‘cunya governamental’ Espanya passaria de la quarta a l’onzena posició en el rànquing d’encariment del preu de la llum. Segons Robinson, “la cunya és un símbol de la intervenció de l’estat, ineficient i costós. Si vols un mercat liberalitzat, has de deixar d’intervenir tan en energia”. Per tant, l’expert en electricitat, recomana al govern espanyol obrir el debat sobre el finançament d’aquests costos públics mitjançant els Pressupostos Generals de l’Estat i deixar així de repercutir-los als ciutadans. Finalment, l’estudi també compara l’augment del cost de la llum entre el continent europeu i Estats Units; tot determinant que el preu de l’electricitat per a les famílies europees ha crescut un 34% vers el 18% que han sofert les famílies nord-americanes. També, el increment per a la indústria europea ha estat superior (22%) que per a les empreses americanes (6%). Aquest estudi, emperò, analitza les tarifes de la llum fins al segon semestre del 2014. Ara, caldrà veure quin impacte té la implementació de la nova tarifa per hores de l’executiu de Mariano Rajoy.