Cristóbal Montoro, ministred'Hisenda en funcions. dèficit. ajust
Cristóbal Montoro, ministre d'Hisenda en funcions | Foto: Europa Press

Cristobal Montoro també atribueix la desviació del dèficit públic a la Comunitat Valenciana i a la Seguretat Social

El Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques ha fet públic aquest dijous el dèficit públic que va assolir Espanya durant el 2015. En aquest sentit, el dèficit públic es va situar al 5.16% del Producte Interior Brut, el que equival a uns 55.000 milions d’euros. Una dada que suposa un incompliment de l’objectiu compromès amb Brussel•les. Cal recordar que Madrid havia acordat no gastar més del 4.2%. No obstant això, i malgrat que les últimes previsions del govern espanyol el situaven entorn al 4.5% (3 dècimes per sobre de l’establert), el dèficit públic s’ha desviat en uns 10.000 milions d’euros. És a dir, 9.06 dècimes més del que s’havia fixat com a límit per la Unió Europea. Davant d’aquestes dades, el vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Dombrosvskis, s’ha mostrat sorprès per la xifra i ha afirmat que a l’abril, quan es conegui l’Eurostat, es decidirà si s’emprenen més mesures per reduir el desviament.

Per la seva banda, Cristóbal Montoro ha anunciat que es posarà en marxa el desenvolupament de la Llei d’Estabilitat Pressupostària amb la finalitat de corregir la desviació. Es tracta doncs d’aplicar l’anomenada “norma de despesa”. És a dir, enviar una carta a les comunitats que han incomplert amb el seu objectiu instant-les a comprometre’s a destinar totes aquelles partides dineràries que ingressin a reduir el dèficit. I per tant, a no incrementar les despeses i a que “no s’augmenti la despesa pública sobre allò que ja s’està fent”. Segons Montoro, no es tractaria de realitzar noves retallades sinó a “prioritzar” les despeses. I doncs, ha afirmat el ministre “a Espanya no hi ha marge per gastar més si volem consolidar la recuperació econòmica”. Finalment, també ha assegurat que l’accés als trams del Fons de Liquiditat Autonòmic s’endurirà, alhora que les regions hauran d’informar al govern central mes a mes dels avenços que realitzin.

Catalunya i la Comunitat Valenciana senyalades

El ministre d’Hisenda i Administracions Públiques ha apuntat com a principals causants de la xifra, durant la roda de premsa d’aquest dijous, a la Seguretat Social que va doblar l’any passat el seu objectiu del 0.6%. Tanmateix ha senyalat a les autonomies com a responsables, ja que van tancar el 2015 amb un dèficit del 1.66%, quan se’ls hi exigia un 0.7%. De fet, només tres regions han aconseguit acomplir amb l’objectiu, i han estat el País Basc, Galicia i Canàries. Més concretament, Catalunya i la Comunitat Valenciana han estat les autonomies que més s’han desviat de l’objectiu de dèficit. Així doncs, el Principat va tancar l’any passat amb un dèficit del 2.70% del seu PIB, el més elevat de totes les regions. Una xifra que s’explica, entre d’altres raons, pel còmput durant l’exercici del 2015 d’unes despeses de 1.318 milions d’euros en infraestructures licitades al 2010.

Així doncs, des de l’executiu espanyol s’ha demanat a ambdues comunitats que “facin una gestió més eficaç dels ingressos”. Montoro també ha sentenciat, respecte a Catalunya, que “no s’ha fet res en tota la legislatura”. Finalment, el ministre d’hisenda creu que enguany es complirà amb l’objectiu de dèficit compromès amb Brussel•les del 2.8%. És per això, que ha assegurat que de moment no es realitzaran noves retallades i que espera no haver de recórrer a les sancions per posar en el bon camí a les comunitats autònomes. Finalment, ha puntualitzat que les mesures emprades haurien d’evitar una sanció de la Unió Europea. Ara emperò, caldrà esperar a la publicació de l’Eurostat durant aquest mes.