Espanya prepara el desplegament del 5G

0

L’Executiu central aprova un nou reglament sobre l’ús del domini públic radioelèctric per facilitar “un ús més flexible i eficient”

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres el nou reglament sobre l’ús del domini públic radioelèctric amb el qual vol facilitar el desplegament de xarxes de comunicació mòbils 5G i la instal·lació de dispositius per a l’Internet de les Coses (IoT).

En un comunicat, el Ministeri d’Energia, Turisme i Agenda Digital afirma que aquest nou marc regulador possibilitarà als operadors de telecomunicacions realitzar “un ús més flexible i eficient de les radiofreqüències”.

“Per mitjà de la mutualització, és a dir, la possibilitat de posar en comú els seus drets d’ús del domini públic radioelèctric, els operadors podran oferir nous serveis, millorar la cobertura i donar més prestacions de velocitat i qualitat a les seves xarxes”, remarca.

Així mateix, agrega que les noves possibilitats que ofereix aquesta norma permetran crear noves oportunitats per a la innovació en l’àmbit de la banda ampla en mobilitat i també per als sectors orientats als serveis com l’atenció sanitària, l’ensenyament, les Administracions Públiques o l’accessibilitat.

El reglament que és una de les normes més importants per al desenvolupament de la Llei 9/2014 General de Telecomunicacions, introdueix a més “importants mesures” per a eliminació de càrregues administratives, que facilitaran, entre d’altres, la instal·lació de dispositius per a l’Internet de les Coses (IoT) i les futures xarxes de comunicacions mòbils de 5G.

A més, se simplifiquen i escurcen els procediments per obtenir autoritzacions d’ús de les freqüències, gràcies a la tipificació de projectes tipus i l’ús de declaracions responsables, assegurant sempre les funcions de control i inspecció, que garanteixin que els serveis funcionin lliures d’interferències i el compliment estricte dels nivells d’exposició radioelèctrica tolerable perquè no constitueixin un perill per a la salut.