Espanya reubicarà 418 refugiats aquest mes des de Grècia, Turquia i el Líban

0
Jorge Fernández Díaz refugiats
El ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, durant la roda de premsa | Foto: Europa Press.

El ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Diaz, assegura que si no es compleix més ràpidament el reassentament “no és perquè Espanya no vulgui”

El ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, ha anunciat que arribaran a Espanya 418 refugiats a partir d’aquest dilluns i “ininterrompudament” fins a final de mes, reubicats des de Grècia i reassentats des de Turquia i el Líban, de manera que Espanya sumarà prop de 1.000 refugiats acollits a través d’aquest programa europeu, en què se situa al capdavant, ha dit.

En declaracions als mitjans durant una visita de campanya a una empresa a Blanes, ha destacat que es reubicaran des de Grècia 64 persones – entre dimecres 22 i el divendres 24 de juny -, mentre que n’arribaran 59 des de Turquia – de dimarts 21 a dijous 23 -, i 82 des del Líban -entre el 28 i 29 -.

També arribaran del Líban 203 persones més en les pròximes setmanes, després que s’hagin desplaçat a aquest país funcionaris del ministeri de l’Interior i de la Secretaria General de Migracions, per “accelerar” el trasllat d’aquestes persones refugiades i el compliment del programa de reassentament i reubicació al qual es van comprometre.

Fernández ha afegit que cal sumar a aquestes xifres els refugiats que arriben pel seu peu a Espanya i que demanen asil i protecció internacional subsidiària, una xifra que l’any passat va superar les 20.000 persones i s’espera el mateix número aquest any; a més, està pendent el trasllat per part d’autoritats italianes de 10 sol·licitants d’asil, ha apuntat.

 

Objectius en dos anys

Ha assegurat que, en els dos anys de durada d’aquests programes europeus, Espanya haurà complert amb tots els compromisos: “I si no anem més ràpid, i si no som més àgils, no és perquè Espanya no vulgui”, sinó perquè ha de complir els procediments comunitaris, en els que intervenen diferents institucions.

A això se li suma la voluntat dels refugiats, que en ocasions volen anar a altres països per a reagrupar-se amb els seus familiars, cosa que fa que el procediment sigui més complex.

El també candidat del PP català, ha dit que volen ser delicats i discrets amb aquesta qüestió: “El millor és que no sigui notícia, perquè això afavoreix la seva acollida i integració”, i ha afegit que alguns estan perseguits als seus països d’origen i els pot perjudicar tenir massa publicitat.

Ha assegurat que es distribuiran en tot el territori de l’Estat, d’acord amb els seus perfils personals i professionals, al lloc més adequat per facilitar la integració amb l’objectiu, després de l’acollida, de concedir la nacionalitat espanyola.