Espanya va treure Panamà de la llista de paradisos fiscals

0
Zapatero Panama
L'expresident espanyol, José L. R. Zapatero, amb el president panameny, Ricardo Martinelli, al 2011 | Foto: La Moncloa

L’Executiu de Zapatero podria haver tret Panamà de la llista per afavorir la concessió del Canal de Panamà a empreses espanyoles

El 7 d’octubre de 2010, els governs d’Espanya i Panamà van signar un conveni per evitar la doble imposició. El 2011, quan va entrar en vigor el conveni, el país americà deixava la llista espanyola de països considerats paradisos fiscals. Ara els Papers de Panamà, una investigació que implica a caps d’Estat i persones influents d’arreu del món, posa en dubte aquesta decisió.

Alguns mitjans recorden que aquesta decisió d’Espanya de treure Panamà de la llista de paradisos fiscals podria respondre a la intenció del govern de José Luís Rodríguez Zapatero de facilitar la concessió de l’ampliació del Canal de Panamà a una empresa espanyola, Sacyr.

L’ex inspector d’Hisenda Francisco de la Torre explica a El Confidencial que Panamà aplicava una clàusula de retorsió, que implica que considera paradís fiscal tot país que posi Panamà en aquesta llista. Per tant, fins 2011 Espanya estava a la llista de paradisos fiscals de Panamà, el que limitava les possibilitats de fer negocis per empreses espanyoles.

Malgrat pot semblar el contrari, un acord de doble imposició no implica un intercanvi d’informació per evitar els fets que denuncien els Papers de Panamà, com la creació de societats offshore. D’altra banda, encara hi ha nou països europeus que consideren Panamà com a paradís fiscals: Bulgària, Croàcia, Eslovènia, Grècia, Itàlia, Letònia, Lituània, Polònia i Portugal. Cal afegir que la Comissió Europea també considera el país centre-americà com paradís fiscal.

 

Compartir
Article anteriorPapers de Panamà: tots els implicats
Article següentUn cotxe s’encasta amb un semàfor i un motorista a Terrassa
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]