Esperanza Aguirre dimiteix, una altra vegada

0
La fins ara presidenta del Partit Popular de Madrid, Esperanza Aguirre, dimiteix del càrrec però seguirà com a regidora a l'Ajuntament de la capital
Ignacio González i Esperanza Aguirre. Foto: Europa Press.

La fins ara presidenta del Partit Popular de Madrid, Esperanza Aguirre, dimiteix del càrrec però seguirà com a regidora a l’Ajuntament de la capital

Esperanza Aguirre va escollir un diumenge per convocar a la premsa i anunciar que dimitia. Per segon cop. Aquesta dimissió, però, afecta més al president del govern en funcions, Mariano Rajoy, que a la seva pròpia persona. El cert és que en aquest càrrec li quedava poc, ja que en maig es convoca el Congrés per escollir nova presidència, a la qual ja va anunciar que no s’hi tornava a presentar.

“La corrupció ens està matant a tots”, va afirmar Aguirre, a la qual cosa va afegir “no és moment de personalismes, sino de sacrificis i cessions”. El seu “sacrifici” però, arriba tres dies després que la seu del Partit Popular a Madrid fos investigada per la Guàrdia Civil i passat d’un any des que Francisco Granados, la seva mà dreta, entrés a la presó pel Cas Púnica.

Tot i que Esperanza Aguirre afirma que ha dimitit per “assumir responsabilitats”, el cert és que el que ha abandonat ha estat el càrrec orgànic que ocupava i no el càrrec públic, el que suposa netejar la seva imatge davant les càmeres però seguir exercint com a política durant la resta de legislatura.

A més, la renúncia de la fins ara presidenta del PP de Madrid ha servit per destapar que els populars havien amagat que el Secretari General de la formació a la Comunitat, Ignacio González, feia quasi un mes que havia dimitit també del seu càrrec. Segons explica el director de eldiario.es, Ignacio Escolar, va marxar perquè l’empresari David Marjaliza ha començat a parlar i a apropar la seva figura al Cas Púnica. A més, podria ser que Francisco Granados també decidís parlar al veure que és l’únic que de moment està a la presó.

Esperanza Aguirre ha dimitit, bàsicament, per dues raons: allunyar-se de la Púnica i debilitar tant com pugui a Mariano Rajoy. Amb les explicacions que va donar ahir a la roda de premsa, Aguirre se salva de moment de ser preguntada més per les investigacions que estan portant a terme dins la delegació del seu partit a Madrid i guanya temps per si de cas es veu immersa en alguna de les acusacions.

A més, vol provocar la dimissió de Mariano Rajoy tan aviat com sigui possible. El fet de demanar-li en públic responsabilitats polítiques pels casos de corrupció i aconsellar-li que seguís el seu exemple, posa el president del Govern en funcions contra les cordes.

Els casos de corrupció no fan més que sortir un darrere l’altre, i si els càrrecs del seu partit comencen a “prendre’n responsabilitats” vol dir que el tema és seriós. Les negociacions cada cop són més difícils i la dimissió d’Esperanza Aguirre el debilita encara més, forçant-lo a haver d’escollir entre seguir callat o dimitir.