Esperanza Aguirre envolta en un cas de malversació pública

0

Esperanza Aguirre envolta en un cas de malversació pública

Madrid Network acusada de gestió opaca de diners públics

Madrid Network (MN), entitat creada gràcies al suport del Govern d’Esperanza Aguirre amb l’objectiu de fomentar el sector de la I+D+i a Madrid, ha estat operant amb una opacitat que l’ha permès gestionar sense cap tipus de mecanisme de control públic crèdits dels quals han tret profit, entre d’altres, ex alts càrrecs d’Aguirre. No ha existit ni concurs públic ni transparència, a més, l’entitat ha reclamat un 6% de recàrrec pels interessos en els préstecs que ha concedit per feines d’assessorament i suport que els receptors no necessitaven. Qui els van pagar, així com diversos advocats consultats pel diari EL PAÍS, consideren aquests crèdits “abusius” i d’usura amb diners públics.

MN és una empresa que compta amb el suport de la patronal CEIM i de la Cambra de Comerç i que s’autodefineix com a “associació sense ànim de lucre”, tot i gestionar el repartiment de milions d’euros de diners públics, incloent-hi fons estatals i europeus. Realment no es tracta ni d’una empresa privada ni d’una pública, com a conseqüència de la seva ambigua forma judírica, ni presenta els seus comptes al Registre Mercantil ni al Parlament regional. Una opacitat que ha permès que pogués gestionar, sense control públic, crèdits dels quals s’han beneficiat, entre altres Manuel Lamela, exconseller de Sanitat del Govern d’Aguirre, qui va presentar un projecte per a convertir Madrid en “la referència” mundial del turisme sanitari.

Madrid Network, una entitat amb uns objectius ambiciosos

Madrid Network es va constituir al maig de 2007 amb el nom de Xarxa de Parcs i Clústers de la Comunitat de Madrid. La seva finalitat era estimular la innovació empresarial, Diversos càrrecs del PP madrileny coincidien en què les seves pretensions “eren molt ambicioses” i indiquen que “algunes es van complir”. També reconeixen que l’entitat va servir per a “situar” a persones afins al Govern “en càrrecs de prestigi ben remunerats”.

L’empresa es va organitzar en forma de clústers o agrupacions sectorials. Les més de 700 empreses inicials s’associaven als clústers, pagant una quota, i aquests al seu torn a la xarxa, pagant una altra quota. Aquesta era la forma de mantenir les activitats de MN, que oferia assessorament, serveis i “oportunitats de negoci” a les empreses. Com va passar d’aquesta activitat a gestionar diners públics és una incògnita.

Una nova activitat per a Madrid Network

A més de Lamela, beneficiari l’any 2011 d’un préstec preferent d’1,3 milions d’euros, també es va veure afavorit amb 8 milions l’exgerent del Canal d’Isabel II, Ildefonso de Miguel. El Ministeri de Ciència i Innovació va firmar un conveni a l’octubre de 2010 amb l’Institut Madrileny de Desenvolupament (Imade), empresa pública madrilenya, perquè aquesta entitat gestionés 80 milions en préstecs preferents. L’Imade va haver de tancar el gener de 2011, gràcies a aquest fet Madrid Network va ser anomenat l’encarregat del compliment del conveni.

El conveni va ser signat per Antonio Beteta, conseller d’Economia madrileny a més de president de Madrid Network en aquell moment, i García de Sola, apoderat de l’entitat i persona de confiança d’Aguirre. Mesos més tard García de Sola va ser nomenat president de MN.

Amb aquest pacte, 80 milions d’euros públics van passar a ser controlats per una associació empresarial opaca: ni publica els seus comptes, ni se sap quants treballadors té, ni quin sou cobren.
Entre els 35 projectes seleccionats hi ha investigacions punteres en diversos camps científics, però també nou iniciatives “fallides”. Entre elles, les dels ex alts càrrecs d’Aguirre. El més greu és que MN no es va limitar a seleccionar els projectes i a firmar els crèdits, sinó que cobrava a les empreses un 6% dels préstecs concedits com concepte d’assessorament.

El testimoni dels empresaris afectats

“Funcionava com un banc però amb diners públics”, indiquen fonts del diari EL PAÍS. “Els crèdits tous deixaven, de sobte, de ser-ho. Era simple usura”. L’interès de l’1,2% amb què el ministeri va subvencionar la innovació a Madrid es va convertir en el 7,2%. A més, a partir del quart any, Madrid Network exigia un altre 1,2% del saldo viu del préstec per “tasques de suport”.

Tot un escàndol, ja que aquest 6% no figura en cap dels convenis que regulen la gestió de la partida de 80 milions d’euros del ministeri. Empresaris que van obtenir els préstecs assenyalen que van tenir coneixement d’aquesta condició en l’últim instant, just abans de firmar. La comissió corresponia als “treballs realitzats per MN de suport i assessorament per a la presentació del projecte”. Els empresaris asseguren que van acceptar aquestes condicions fraudulentes perquè l’any 2011 cap banc estava disposat a finançar projectes d’innovació.