Pedro Sánchez
Pedro Sánchez | Foto: Europa Press

Pedro Sánchez, ha dit que el vot contrari a la seva investidura “va donar una segona oportunitat” a Mariano Rajoy, i espera que “no torni a passar i no li en donin una tercera”

Sánchez ha destacat que “els socialistes complim amb la nostra paraula, vam dir que no facilitarem un govern de Rajoy i hem complert amb la paraula del canvi”, per la qual cosa espera que la resta de formacions polítiques “facin el mateix”.

El líder socialista també ha assegurat que els socialistes no volen unes terceres eleccions. En un acte polític a Sant Sebastià, en què també ha intervingut la secretària general dels socialistes bascos, Idoia Mendia, Sánchez ha dit que el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, “com a conseqüència de la seva incapacitat per articular una majoria que el permeti governar, està jugant ja a unes terceres eleccions”, però els socialistes “no volem terceres eleccions”.

Després d’assenyalar que “hi ha un bloc de les forces del canvi liderat pels socialistes i un altre que no vol que res canviï que és el de Rajoy i el de Soria“, ha dit que el vot contrari a la seva investidura després de les eleccions del passat 20 de desembre “va provocar donar-li una segona oportunitat a Rajoy” i ha confiat que “no torni a passar i no li donin una tercera oportunitat“.

Després de qualificar el resultat de la sessió d’investidura de “derrota legítima i democràtica de Rajoy a la presidència del Govern”, ha considerat que el PP i Rajoy “s’haurien de preguntar com és possible que fa quatre anys recollís una de les majors majories de la democràcia i avui sigui dels polítics pitjor valorats”.

Segons la seva opinió, en la valoració que avui té Rajoy “hi té molt a veure la fallida de confiança, usar l’excusa de la crisi per retallar la democràcia en aquests anys en els que va confondre majoria absoluta amb absolutisme, els casos de corrupció del PP i la instrumentalització d’institucions públiques”.

Referint-se a l'”amenaça falsa” que si no hi ha nous pressupostos generals de l’Estat no es podran actualitzar les pensions ni els sous dels funcionaris, Sánchez ha instat el Govern del PP en funcions que presenti un decret Llei, i ha anunciat que, si no ho fa, el PSOE presentarà la setmana que ve una iniciativa parlamentària en aquest sentit.

Campanya al País Basc

Sánchez, que ha presentat als 75 candidats del PSE-EE a les eleccions autonòmiques basques del 25 de setembre, ha afirmat que és “un orgull, un honor pertànyer a la família dels socialistes bascos”, que ha enderrocat “murs” com “el de la violència, la desigualtat i la falta d’oportunitats” que “altres van aixecar”, construint “un futur de pau, llibertat i oportunitats” per al País Basc.

En aquest context, ha destacat que, front als qui ofereixen una imatge de “País Basc resignat” i els que ofereixen la d'”una País Basc fragmentat”, els socialistes reivindiquen “el País Basc de drets, llibertats i oportunitats” i, per això, la cita electoral basca és “molt important”. “El PSE-EE reivindica el País Basc social, emprenedor, de l’esforç i del mèrit”, ha sostingut.

“No hi ha millor persona per a liderar aquest temps a partir del 25 de setembre al País Basc que Idoia Mendia, una dona euskaldun, dialogant, que sempre anteposarà els interessos de la ciutadania basca a qualsevol altre tipus d’interès i que afrontarà el repte de ser la primera dona lehendakari al País Basc”, ha dit.