Estats Units bombardeja un hospital de Metges Sense Fronteres

0
Hospital de Kunduz
Hospital de Kunduz, després dels atacs
Hospital de Kunduz
Personal de l’hospital treballant hores després del bombardeig // MSF

Nacions Unides demana una investigació independent dels fets

Un hospital de Metges Sense Fronteres ha patit un bombardeig aeri a la ciutat de Kunduz (Afganistan), deixant 22 víctimes mortals, 3 d’elles menors d’edat, a més de 37 ferits. Un total de 12 víctimes corresponen a treballadors de la pròpia organització, la qual qualifica l’acció de “crim de guerra”. Barack Obama ja ha dit que es realitzarà una investigació completa de la situació. Al seu torn, el Secretari General de l’ONU Ban Ki-moon ha qualificat el succés de “tràgic i inexcusable”. Es té constància que en aquell moment l’exèrcit nord-americà estava realitzant incursions aèries a la regió.

L’hospital, l’únic de la regió amb servei de cirurgia i traumatologia, es troba en una ciutat que ha estat recentment conquerida per l’exèrcit talibà, i els Estats Units ofereix suport aeri a les forces afganeses per fer-hi front. El Ministre de l’Interior de l’Afganistan, Seddiq Seddiqi, ha lamentat els fets i ha afirmat que els terroristes s’havien amagat a l’hospital per tal d’utilitzar-lo com a “escut humà”. No obstant, cap supervivent de MSF ha indicat que hi hagués hagut cap lluita dins de l’hospital abans de l’atac. En canvi, els testimonis afirmen que diversos pacients haurien mort cremats als seus llits.

MSF International: The hospital was repeatedly & precisely hit during each aerial raid, while the rest of the compound was left mostly untouched

Al seu torn, el portaveu de les forces armades nord-americanes a Afganistan s’ha limitat a dir que un bombardeig a la ciutat “podria haver produït un dany col·lateral a una instal·lació mèdica propera”. Tot i això, diverses fonts expliquen que el bombardeig podria haver durat fins a 30 minuts, afectant l’hospital i els seus voltants. Actualment, hi ha uns 10.000 soldats d’Estats Units en territori afgà.

El bombardeig podria suposar una violació greu de les lleis humanitàries internacionals, tal i com preveu la Convenció de Ginebra i el Tribunal Penal Internacional (del qual Estats Units va decidir no formar part), els quals prohibeixen explícitament els atacs a hospitals civils. Per això, Nacions Unides i Creu Roja Internacional no han dubtat en condemnar els fets, els quals són particularment greus per l’alt nombre de població civil afectada, tant de forma directa (víctimes mortals i ferits) com indirecta (especialment familiars, però també tota la població local potencialment usuària de l’hospital).

Tot i que inicialment el personal supervivent ha intentat seguir amb les seves tasques mèdiques, Metges Sense Fronteres finalment ha decidit retirar el personal de Kunduz, degut a que l’hospital no estava en condicions per estar operatiu.