Estats Units i Rússia, en converses per Síria

0
Rebels del FSA a Síria
Rebels del FSA netejant les seves armes, al 2012 | Foto: VOA
Rebels del FSA a Síria
Rebels del FSA netejant les seves armes, al 2012 | Foto: VOA

Els secretaris de defensa d’ambdós països van mantenir una conversa per apropar postures per Síria

L’Administració Obama té en ment acabar el seu mandat, el novembre de l’any vinent, resolent o, com a mínim, jugant un paper important en les principals qüestions i conflictes internacionals. En aquest sentit, el seu Secretari d’Estat, John Kerry, esta tenint un paper molt rellevant. Ell va ser qui va intervenir quan el conflicte entre Palestina i Israel es va agreujar fa un any. També ell va ser qui va negociar, amb el G8, la reducció de sancions amb l’Iran.

Ara Obama vol intervenir en un dels conflictes internacionals més importants actualment. Es tracta de la guerra a Síria, que esta provocant l’èxode massiu de ciutadans d’aquest país cap a Europa en el que ja és el procés migratori més important des de la II Guerra Mundial. Per tal de trobar una solució al conflicte, els secretaris de defensa d’Estats Units i Rússia  van mantenir aquest divendres una conversa telefònica per intentar apropar postures sobre com actuar sobre Síria. Val a dir que Rússia és un dels principals aliats del líder sirià Bashar Al Assad, que s’enfrontà en un inici a la seva població des de que al 2011 va començar a Síria la seva particular ‘primavera àrab’ i que des de fa mesos troba en l’Estat Islàmic el seu principal rival.

Per als analistes internacionals, aquesta conversa entre els secretaris de defensa d’ambdós països és un pas important en la resolució del conflicte i també per a la geopolítica internacional, ja que és la primera conversa que mantenen en més d’un any. El conflicte a Ucraïna va refredar, i molt, les relacions militars entre Estats Units i Rússia.

Postures allunyades

Tot i que comencen a entendre’s, tant John Kerry com fonts oficials russes han reconegut que les seves opinions envers com encarar el conflicte sirià són encara mot diferents. La major crítica que Estats Units fa a Moscou és l’enviament d’equipament militar i per construir habitatges al nord-oest del país. A Washington preocupa que la relació entre Rússia i Bashar Al Assad impedeixi poder intervenir contra l’Estat Islàmic, un enemic que ara preocupa més a Obama que Assad.

No hi ha cap actor important en la política internacional que no parli de Síria com una preocupació. Però les idees de com resoldre un conflicte que aglutina un règim dictatorial com el d’Al Assad i l’amenaça terrorista de l’Estat Islàmic. Sense anar més lluny, el candidat republicà Donald Trump va mostrar-se a favor de retirar-se d’aquell país i deixar “que es matin entre ells i recollim els beneficis”, tal i com va afirmar durant el segon debat de candidats republicans. Rússia, com manifesten públicament i amb els seus actes, es mostren favorables a Al Assad, mentre la postura d’Estats Units la Unió Europea, fins ara, ha sigut més aviat la d’espera, sabent que ara Al Assad pot ser un aliat en la lluita contra l’EI. Però és precisament a Brussel·les a qui més li urgeix l’acord i el diàleg en aquest conflicte sirià. Tot i això, sembla que tornaran a ser Estats Units i Rússia qui negociïn com aquest acord es durà a terme.

Obama sembla disposat a apropar postures amb Rússia, reconeixent Putin com el seu principal aliat per aconseguir la fi del conflicte a Síria, que possibilitaria a Occident una lluita molt més favorable contra el terrorisme de l’Estat Islàmic. Tal i com recull El País, “Obama ha passat de les amenaces a Rússia a acceptar l’oferta de diàleg”.

També les Nacions Unides demanen diàleg i una resolució del conflicte, en especial mirant de posar fi al patiment i l’èxode dels refugiats que arriben a Europa. En aquest sentit, l’ONU també s’ha mostrat molt preocupada per la destrucció de patrimoni històric que ha fet l’Estat Islàmic en aquelles zones de l’Orient Pròxim controlats per l’EI. Tant el secretari general de l’ONU, Ban ki-Moon com responsables de l’UNESCO han demanat una actuació sobre el terreny.

Els propers dies seran importants per saber si tant els Estats Units com Rússia estan disposats a cedir i arribar a un acord. També per veure quina reacció a aquest apropament te la Unió Europea i si la seva actuació serà com a conjunt o seran els seus Estats membre els qui acabin intervenint.