Estats Units incrementarà la quota d’acollida de refugiats

0
John Kerry
Kerry observant el camp de Mrajeeb Al Fhood

La reforma s’ha pensat específicament per afrontar l’èxode sirià

El govern dels Estats Units augmentarà l’actual topall d’emissió de visats per a refugiats, segons ha informat el secretari d’Estat John Kerry, aprofitant la seva visita a Alemanya. Tot i que la mesura és general, s’ha plantejat amb la mirada posada en l’acollida de refugiats procedents de Síria. Concretament, Kerry ha anunciat que el nou sostre de refugiats anual passarà de 70.000 a 85.000 l’any 2016, i a 100.000 l’any 2017. Amb això, el govern d’Estats Units espera acollir un mínim de 10.000 refugiats exclusivament procedents de Síria al llarg de 2016.

La xifra proposada per l’executiu nord-americà contrasta amb les xifres proposades per la Comissió Europea, que planteja que els Estats europeus acullin (no sense l’oposició de diversos Estats membres) un total de 120.000 persones procedents de Síria, les quals es repartirien proporcionalment pels diferents Estats europeus. Si comparem la proposta de la Comissió i la reforma nord-americana, veiem que a la Unió Europea li correspondrien 0,00023 refugiats per habitant, mentre que a Estats Units la xifra mínima seria de només 0,00003 durant el proper any, menys d’una setena part de la quota de refugiats que pretén donar cabuda la Comissió Europea.

Amb tot, la pressió a la que està sotmès Estats Units amb la crisi dels refugiats és molt inferior a la que afronta actualment la Unió Europea (i particularment Alemanya, el principal objectiu per a moltes de les persones emigrades recentment de Síria), i per tant la resposta tampoc ha de ser necessàriament de la mateixa proporció, tenint en compte també que Estats Units és fins el moment el país del món que més ha contribuït econòmicament en ajuda humanitària a Síria.

Tot i els condicionants anteriors, la reacció adequada a aquest escenari de crisi migratòria no pot passar per una lectura estatal interna, sinó que és necessari un plantejament més global: quan el Ministeri de l’Interior alemany calcula que al llarg d’aquest 2015 rebran fins a 800.000 demandes d’asil (quatre cops la xifra de 2014, superior a les xifres registrades durant la Guerra dels Balcans) i quan la Comissió Europea defineix aquest èxode com “la crisi humanitària més gran des de la Segona Guerra Mundial”, la xifra de 10.000 refugiats que ha anunciat John Kerry, tot i tractar-se de l’objectiu mínim, pot ser considerada per a molta gent com a insuficient.