Ester Quintana: indemnització i judici pendents

0

El final del drama d’Ester Quintana

Ester Quintana durant la manifestació de la vaga general a Barcelona
Ester Quintana durant la manifestació de la vaga general a Barcelona

Farà gairebé tres anys de la manifestació on Ester Quintana va perdre un ull: segons ella va ser a causa d’una càrrega policial, en canvi, el departament d’Interior nega qualsevol tipus de relació amb l’incident.

Va ser el dia de la vaga general a Barcelona, novembre de 2012, entre els carrers de Casp i Passeig de Gràcia quan l’impacte d’un projectil a l’ull de Quintana va desencadenar una greu tensió entre els ciutadans i els Mossos d’Esquadra. Des de l’incident, una població indignada impulsada per l’eslògan Ojo con tu ojo, en contra de les bales de goma utilitzades pels cossos antidisturbis dels Mossos d’Esquadra, va muntar diverses plataformes com Stop Balas de Goma. Altres iniciatives per ajudar l’afectada es van dur a terme, com per exemple obrir un compte corrent on es podien fer donatius per pagar les intervencions mèdiques de Quintana que la Generalitat no cobria.

Han hagut de passar gairebé tres anys perquè el departament d’Interior indemnitzi a Ester Quintana amb una quantitat de 260.931 euros. Tot i així, Quintana no es mostra satisfeta i qualifica la indemnització com a una “victòria agredolça”, ja que segons ella “semblen molts diners, però no són tants, perquè penso que cap xifra pot pagar el que els Mossos d’Esquadra ens van fer, no només a mi, sinó a d’altres persones”. La xifra final de la indemnització és una quantitat acordada entre l’advocada d’Ester Quintana i la companyia asseguradora de la Generalitat de Catalunya, SegurCaixa, per tal de cobrir tots els danys físics (la pèrdua del nervi òptic, de l’ull i conseqüentment una pròtesi) i psicològics, tot i que l’afectada no ha necessitat ajuda d’un professional.

[quote] 260.931 euros. Tot i així, Quintana no es mostra satisfeta i qualifica la indemnització com a una “victòria agredolça”[/quote]

El dia de l’incident, el llavors conseller d’Interior del Govern de CiU, Felip Puig, durant una roda de premsa va negar rotundament que els policies disparessin pilotes de goma, una postura que encara ara sosté la Generalitat. I és precisament la decisió de la Generalitat d’indemnitzar a Quintana la que fa sospitar a l’afectada, la seva advocada i fins i tot el jutge que instrueix el cas que realment va ser un projectil dels Mossos el que va provocar la lesió ocular. La policia i el departament d’Interior, però, no només no es fan responsables de l’autoria dels fets, sinó que neguen que fos un projectil de goma dels agents el que va impactar en Quintana. D’aquesta manera, l’afectada exigeix un reconeixement de l’autoria, ja que creu que la indemnització no és més que un procediment per fer emmudir un cas que ha esdevingut molt mediàtic.

Tot i les negatives de la Generalitat, una Ester Quintana inconformista continuarà amb el procediment judicial penal, que es celebrarà probablement l’estiu vinent, per esbrinar l’autoria dels fets on un agent dels Mossos i un sotsdirector segueixen imputats.