Estrasburg condemna Espanya per no investigar tortures policials

0
Tribunal Europeu Drets Humans
La seu a Estrasburg

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat per vuitena vegada a l’Estat espanyol per no investigar els casos de tortura policial

La cort del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), amb seu a Estrasburg, ha donat empara a Xabier Beortegi Martínez que va denunciar tortures per part de la Guàrdia Civil durant la seva detenció i posterior arrestament al gener de 2011. La sentència especifica que l’Estat espanyol haurà d’indemnitzar-lo amb 20.000 euros per danys morals i 3.500 més de costes del judici.

La sentència emesa pel cas de Beortegi no és l’única. El TEDH ha condemnat a l’Estat espanyol fins a vuit vegades per no investigar bé els casos de tortura denunciats per persones detingudes. La penúltima sentència dictada sobre el tema va ser la de l’octubre de 2014, en què es donava empara a Beatriz Etxebarria, membre d’ETA que també va patir tortures en la seva detenció el mateix any que Beortegi.

En ambdós casos, qui portava els casos era el jutge Fernando Grande-Marlaska, que ja havia estat criticat per no prendre les mesures necessàries a l’hora d’investigar les denúncies de tortura. Ramon Sáez, jutge de l’Audiència Nacional va reprovar juntament amb el Comitè Europeu per la Prevenció de la Tortura (CPT) que no investigués cap de les tortures.

El passat 5 de maig es va emetre l’última sentència contra l’Estat espanyol, en què es donava la raó a un dels altres detinguts juntament amb Beortegi, Jon Patxi Arratibel, que va denunciar haver patit tortures durant la detenció i els cinc dies en aïllament. Juntament amb tres detinguts més, van ser jutjats el passat abril. L’únic que havia sortit en llibertat havia estat Xavier Beortegi.

Al gener de 2011 va ser detingut a casa seva, juntament amb cinc companys més -Íñigo González, Jon Patxi Arratibel, Gorka Mayo, Gorka Zabala i Iker Moreno – que van ser acusats de ser “membres desdoblats de l’organització Ekin”, va informar La Directa. Totsells van ser enviats a Madrid per ser jutjats a l’Audiència Nacional pel jutge Grande-Marlaska.

Van passar més d’un any en presó preventiva i se’ls hi va aplicar la llei antiterrorista. Els dos que han presentat denúncies a Estrasburg – Beortegui i Arratibel – van declarar que van patir vexacions i amenaces en el camí de Navarra a Madrid, a més de cops per parts dels agents. En arribar els van posar a cel·les d’aïllament, on declaren que van ser sotmesos a asfixia i a exercicis físics prolongats.

Després d’això, Beortegi va signar una declaració inculpatòria davant dels agents de la Guàrdia Civil i davant d’un advocat d’ofici. D’aquesta declaració se’n va retractar immediatament i de seguida que va tenir un magistrat de confiança al costat. El jutge instructor el va deixar en llibertat però no va ordenar investigar les tortures que denunciava.

Xavier Beortegi va presentar una querella contra la Guàrdia Civil al maig de 2011, que els jutjats de Pamplona van arxivar al març de 2012, igual que va fer a l’octubre del mateix any l’Audiència Provincial de Navarra. El Tribunal Constitucional també va desestimar el seu recurs d’empara i va presentar així la denúncia davant el TEDH.