EUA aixeca l’embargament d’armes a Vietnam

0
Barack Obama Chicago
Barack Obama en la seva primera compareixença després de deixar de ser president| Diari Català (Foto: Europa Press)

Després de 32 anys, els Estats Units acaben amb la prohibició de la venda d’equipament militar amb la intenció de millorar les relacions bilaterals

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha anunciat que Washington aixecarà l’embargament d’armes al Vietnam, una situació que es produeix des de fa 32 anys, és a dir, des de l’any 1984. La mesura entra dins de les millores de les relacions bilaterals entre tots dos països. Així, ho ha comunitat Obama en l’inici d’una visita oficial de tres dies a Vietnam. “Estats Units aixeca completament la prohibició de venda d’equipament militar a Vietnam”, ha senyalat.

Obama ha assegurat que aixecar l’embargament no té cap relació amb la Xina, sinó en un desig de completar el que ha suposat un llarg procés cap a la normalització de les relacions amb el Vietnam. Malgrat això, la mesura és una part fonamental en l’estratègia nord-americà front al creixement militar xinès i la seva declaració de sobirania sobre les illes Spratly a la Mar de la Xina Meridional.

L’aixecament de l’embargament d’armes al Vietnam entre dins de les polítiques de les millores de les relacions bilaterals. Els Estats Units també continua treballant en la fi del bloqueig econòmic a l’illa de Cuba que suposa la liberalització econòmica. Cuba ja va començar a llançar mesures liberalitzadores per gestar una nova classe social a l’illa formada pels nous empresaris i autònoms; una classe que interessa especialment als EUA.