EUA alerta de possible atac terrorista a Europa

0
Barack Obama
Foto: Europa Press

Els Estats Units han emès una alerta de viatges sobre Europa que adverteix d’evitar l’Eurocopa, el Tour de França i la Jornada Mundial de Joventut

Els Estats Units han emès una alerta de viatges sobre Europa. Washington ha advertit als ciutadans estatunidencs dels “riscos potencials d’atacs terroristes” en el vell continent. No obstant això, l’alarma està a evitar grans cites, enclavaments turístics, centres comercials i transports.

El Govern nord-americà ha senyalat que “el gran nombre de turistes que visiten Europa en els mesos d’estiu serà un dels principals objectius dels terroristes que planegen atemptats en llocs públics, especialment en els grans esdeveniments”. Es posa especial atenció en la cita de l’Eurocopa de futbol, que es celebra a França entre el 10 de juny i el 10 de juliol. Una altra de les cites que s’ha d’evitar, segons Washington, és el Tour de França; un esdeveniment que tindrà lloc entre el 2 al 24 de juliol.

Els dos esdeveniments són a França, un dels països més afectats pels atacs terroristes. Ha sigut escenari dels atemptats a Charlie Hebdo el 7 de gener de 2015, i dels que van tenir lloc el passat 13 de novembre del mateix any, on la sala Bataclan va ser la més afectada per l’Estat Islàmic.

 

Sense amenaces concretes

A més, el Govern estatunidenc adverteix d’evitar “els estadis, les zones de fans i els locals d’entreteniments no afiliats”. També es parla d’ “altres cites esportives de gran escala i llocs de reunió pública en tota Europa”. El Govern també eludeix a la Jornada Mundial de la Joventut  que es produirà a Cracòvia (Polònia) entre el 26 i el 31 de juliol i que preveu reunir a 2,5 milions de visitants. Per això, el Departament d’Estat recomana als estatunidencs estar informat sobre l’actualitat europea, seguir les instruccions de les autoritats locals i estar preparats per controls de seguretat més forts.

La notícia ha alertat a Europa. Malgrat això, s’assegura que no és a causa “de cap detecció d’amenaça concreta”. “Les autoritats europees segueixen adoptant mesures per garantir la seguretat pública i desbaratar plans terroristes. Nosaltres seguim en contacte amb els nostres aliats i seguirem compartint informació amb ells per identificar les amenaces terroristes”, ha afegit el Departament d’Estat. El record dels atemptats de Bèlgica el passat 22 de març encara són pressents.

 

Alarma al vell continent

A Europa l’alarma i les reaccions no s’han fet esperant. El conseller d’Interior, Jordi Jané, en una entrevista a El matins de TV3 ha fet un crit a la calma i la tranquil·litat. El conseller ha recordat que l’alerta d’EEUU se centra a evitar tres esdeveniments: l’Eurocopa, el Tour de França i la Jornada Mundial de la Joventut.