EUA ja és el primer productor de petroli mundial

0
EUA ja és el primer productor de petroli mundial

EUA ja és el primer productor de petroli mundial

El fracking ha possat fi a l’hegemonia àrab

El fracking ha aconseguit que els Estats Units d’Amèrica (EUA) s’hagi convertit l’any 2014 en el principal productor mundial de cru, per davant d’Aràbia Saudita, el país americà també ha superat a Rússia en l’extracció conjunta de cru i gas. El mètode de la fracturació hidràulica ha permès als EUA satisfer el 90% de la seva demanada energètica.

Les dades que documenten aquest canvi de tendència apareixen a l’anuari estadístic de 2015 realitzat per British Petroleum i presentat aquesta setmana a Londres. L’anuari certifica l’avanç del país nord-americà fins a aconseguir el lideratge mundial, fet que era més que previsible. L’any passat va ser fonamental per al mercat del petroli, ja que van caure els preus en un 50%, això ha provocat una guerra comercial entre els productors tradicionals de l’OPEP i les empreses americanes.

EUA viu avui dia un autèntic boom petrolier. El 2014 la producció del país va augmentar en 1,6 milions de barrils al dia tot arribant fins als 11,6 milions de barrils diaris, un 15,9% més que l’any anterior i 139.000 barrils per sobre d’Aràbia Saudita. EUA es va convertir així en la primera nació capaç d’augmentar la seva producció en almenys un milió de barrils per dia durant tres anys seguits, la qual cosa li va permetre satisfer el 90% de les seves necessitats energètiques. Bob Dubley, economista cap de BP, ha indicat que l’actual lideratge dels EUA era “una perspectiva impensable fa 10 anys”.

Les xifres recopilades per la petroliera britànica demostren una gran millora en l’eficiència de les empreses nord-americanes donat que l’augment de la producció bé acompanyat de la reducció del nombre de pous actius al país: segons l’empresa de serveis petroliers Baker Hughes, la setmana passada ascendien a 868. Aquesta és la xifra més baixa des de gener de 2003 i significa que hi ha 992 pous menys que l’any 2014.

La veu dels experts

Tot i l’actual sobreoferta mundial, l’OPEP, el càrtel de productors tradicionals, fa mesos que no disminueix la seva producció. Aquest fet provoca que el preu del petroli descendeixi constantment tot dificultant que el negoci de les companyies americanes sigui rendible. L’estratègia de l’OPEP ha aconseguit fer fora del mercat a diverses empreses, encara que també té aspectes positius per als EUA com la millora de la seva eficiència.
“La qüestió ara és que farà EUA amb tot aquest petroli. Una oferta domèstica sobredimensionada pot induir un descens dels preus i fins i tot una parada de la producció. Per a evitar-ho existeixen dues alternatives: aixecar el bloqueig a les exportacions en vigor a EUA; o invertir en el sector del refinatge, que ara mateix no està llest per a tractar el petroli lleuger que s’extreu als EUA, assenyala Henry Tchilinguirian, analista del banc BNP Paribas. “No és casualitat que la quantitat de cru emmagatzemat als EUA sigui de 92 milions de barrils més que la mitjana dels últims cinc exercicis. I, en efecte, hi ha senyals de què alguna cosa s’està movent dins del sector del refinament”, ha afegit.

“L’èxit de la indústria petroliera nord-americana comporta que ara, a més d’Aràbia Saudita, existeix un altre swing producer (una nació amb unes fluctuacions productives que poden arribar a afectar els equilibris de mercat). I això mantindrà el petroli a baix preu, en benefici de l’economia global”, ha indicat Álvaro Mazarrasa, director de l’Associació Espanyola de Productors Petrolífers (AOP).

Sembla que Aràbia Saudita té la intenció de continuar amb la batalla. El passat mes d’abril va incrementar la seva producció en 13.700 barrils diaris, segons dades de l’OPEP. Tot i que, segons BP, la producció mundial de petroli va augmentar l’any passat en més del doble del consumit, el duel entre els dos gegants productors està lluny de finalitzar: “La indústria petroliera de EUA compta amb un model productiu semblant al de la indústria manufacturera. Les companyies poden activar o parar la producció amb gran facilitat, i això les ajudarà a l’hora d’ajustar-se a la demanda del mercat”, explica Mazarrasa.