Els EUA preparen el trasllat d’una dotzena de presoners de Guantánamo

0
Guantanamo base estats units militars
Base de Guantánamo | Foto: US Navy

Barack Obama segueix amb el seu pla de desmantellar la base que els EUA tenen a Cuba

 

El Departament de Defensa dels Estats Units acaba el trasllat al voltant d’una dotzena de presos de Guantánamo a dos països, un nou pas per tal de complir amb els plans del president, Barack Obama, i tancar el polèmic centre de detenció.

El primer dels trasllats està previst per als pròxims dies, mentre que el segon es produirà en qüestió de setmanes, segons una font del Govern que no ha volgut revelar la seva identitat. Entre els reclusos beneficiats figura Tariq Ba Odah, un iemenita que ha perdut la meitat del pes per una llarga vaga de fam.

La base naval de Guantánamo alberga actualment 91 reus, la majoria d’ells sense càrrecs ni judicis a la vista. El Pentàgon ja ha notificat al Congrés la intenció d’alliberar un nou grup que formaria part dels 36 que han rebut el vistiplau per ser traslladats als seus països d’origen o a altres que hagin acceptat acollir-los, segons la font.

Un portaveu del Departament de Defensa nord-americà, Gary Ross, ha admès que no existeix un calendari precís per procedir amb els trasllats pendents. Tot i això, sí ha deixat clar que “l’Administració està compromesa a reduir la població carcerària i tancar les instal·lacions de manera responsable”.

Obama va presentar el mes passat al Congrés un full de ruta per tancar la presó, tal com va prometre que faria abans d’arribar a la Casa Blanca. Les diferències de criteri entre la Casa Blanca i els congressistes -republicans i alguns demòcrates- han dificultat els plans del president.