EUA i Veneçuela, disposats a dialogar

0
John Kerry
John Kerry | Foto: Europa Press

John Kerry i Delcy Rodríguez han decidit obrir un diàleg bilateral “ràpid i immediat” entre els dos països per acabar amb les tensions

Els Estats Units i Veneçuela han acordat obrir un diàleg ràpid i immediat amb l’objectiu de rebaixar les tensions entre els dos països. Les conversacions bilaterals seran entre el secretari dels Estats Units, John Kerry, i la cancellera veneçolana, Delcy Rodríguez.

L’acord de diàleg s’ha fet públic durant l’Assemblea General de l’Organització d’Estats Americans (OEA) a Santo Domingo, on es troben Kerry i Rodríguez.  Segons la cancellera del país veneçolà, entre ella i Kerry s’ha produït una trobada “respectuosa”, però “no càlida”. L’encarregat d’iniciar de forma immediata les diligències necessàries a Caracas serà Thomas Shannon, conseller de Kerry i exsecretari d’Estat Adjunt per Amèrica Llatina. Shannon és un personatge clau en l’apropament de les negociacions i de l’acord de diàleg, ja que és un gran coneixedor de la regió de Veneçuela.

Per la seva banda, el secretari dels EUA, Kerry, ha comentat als periodistes que “han d’aconseguir alguna cosa que estigui a l’altura de les necessitats de la gent de Veneçuela i que respecti la Constitució i els procés veneçolà”. A més ha afegit: “Hem acordat mantenir un diàleg immediatament que funcioni per Rodríguez, per mi per Thomas Shannon, i sigui la continuació de les conversacions que ell ja va tenir amb Caracas”.

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, s’ha mostrat positiu amb el diàleg perquè, segons ell, s’ho havia proposat “milers de vegades” a Kerry. Ara, ha comentat que “anem a iniciar aquesta sèrie de trobades d’alt nivell, estic d’acord”. Fins i tot, ha anat un pas més enllà i ja ha proposat ambaixadors, amb qui no compten des del 2010. “Li proposo al secretari John Kerry que anem a designar ambaixadors. Jo estic preparat per designar ambaixadors en Washington novament, estic llest per regularitzar les relacions”, ha dit Maduro.

L’acord de diàleg arriba després que John Kerry senyalés que volia posar remei a la situació “profundament alarmant en Veneçuela” i que instés a Maduro a alliberar els presos polítics per alleujar així, la crisi d’abastiment del país. No obstant això, Les relacions entre Veneçuela i EEUU han sigut tenses des del 1999, quan Hugo Chávez va arribar el poder. La tensió va incrementar-se a partir de 2015, després que Obama llancés un decret on declarava el país presidit per Nicolás Maduro com “una amenaça inusual i extraordinària a la seguretat nacional i la política exterior”. Fins i tot, van imposar sancions contra alts càrrecs del Govern de Maduro. S’espera que ara hi hagi un progrés en les relacions amb el diàleg bilateral entre tots dos països.