Europa valida el dèficit del 4,3% del Govern espanyol el 2016, per sota de la meta pactada amb Brussel·les

0

El dèficit de les administracions públiques d’Espanya es va situar l’any passat en el 4,3% del PIB sense tenir en compte les ajudes a la banca, que no s’inclouen en el procediment sancionador per dèficit excessiu, segons les dades publicades per Eurostat, la qual cosa va situar el desequilibri negatiu dels comptes espanyols per sota del límit del -4,6% pactat amb Brussel·les.

En incorporar al càlcul del dèficit públic d’Espanya les ajudes a la banca, el saldo pressupostari negatiu va aconseguir l’any passat el 4,5%, una desena menys de l’objectiu pactat per al 2016 i sis desenes per sota de la xifra de dèficit registrada el 2015.

L’objectiu de dèficit marcat per Brussel·les per a Espanya el 2017 se situa en el 3,1% del PIB, la qual cosa obliga un ajust equivalent a 1,2 punts percentuals aquest any, mentre que per al 2018 la meta de dèficit acordada és del 2,2%, per sota ja del procediment de dèficit excessiu.

Malgrat la millora observada, Espanya apareix com el país amb major dèficit de tota la Unió Europea (UE) el 2016, quan a més d’Espanya només França (-3,4%), Romania i el Regne Unit (tots dos -3%) van registrar dèficits iguals o superiors al llindar del 3%.

Per contra, Luxemburg (+1,6%), Malta (+1%), Suècia (+0,9%), Alemanya (+0,8%), Grècia (+0,7%), República Txeca (+0,6%), Xipre i Països Baixos (tots dos +0,4%), Estònia i Lituània (tots dos +0,3%) van aconseguir superàvits pressupostaris el 2016, mentre Bulgària i Letònia van equilibrar els seus comptes.

En el conjunt de la zona euro, el dèficit pressupostari es va situar el 2016 en l’1,5% del PIB, enfront del 2,1% de l’any anterior, mentre que entre els Vint-i-vuit aquest desequilibri negatiu va ser de el 1,7%, set desenes menys que un any abans.