Brussel•les farà pública la decisió presa per l’incompliment espanyol al mes de maig

Dades definitives. La Unió Europea ha confirmat aquest dijous la xifra de dèficit assolida per Espanya durant el 2015. En aquest sentit, l’oficina d’estadística europea ha situat el dèficit públic espanyol en el 5%. Un percentatge que supera en vuit dècimes el compromès pel govern central amb Brussel•les. De fet, Espanya ha assolit el dèficit públic més alt entre els estats membres, només per darrera de Grècia. El país Hel•lè va registrar un dèficit del 7.2% del seu Producte Interior Brut. Així doncs, l’Eurostat ha rebaixat en una dècima l’incompliment respecte el que va preveure el govern en funcions. Tot i així, si tenim en compte les ajudes de la banca, el dèficit augmentaria en una dècima fins assolir un 5.1%.

Per altre banda, Brussel•les també ha confirmat que el deute públic espanyol es va quedar al 99.2% del PIB. És a dir, una dècima menys que al 2014. Tal vegada per aquest motiu, aquesta setmana el govern central va anunciar que flexibilitzaria els seus objectius de dèficit per aquest any i el vinent. D’aquesta manera, enguany es tornaria a incomplir amb l’objectiu compromès amb Europa. Això es tradueix en un retard d’un any més en el compliment del dèficit excessiu, que Brussel•les fixa en un 3%. De fet, l’executiu espanyol preveu ara que la xifra passi enguany del 2.8% pronosticat al 3.6% previst. No obstant això, les autoritats europees encara no s’ha pronunciat sobre aquesta nova revisió, ni han validat el programa.

Hisenda donarà més marge a les autonomies

Tanmateix, Europa no farà pública la seva posició envers el compliment fins al proper mes de maig quan haurà de posicionar-se sobre la decisió d’autoritzar o no la flexibilització del dèficit espanyol. Amb tot, el govern central ha decidit aquesta setmana donar més marge a les Comunitats Autònomes en el seu límit de dèficit públic. Més concretament, enguany les administracions autonòmiques hauran de complir un objectiu de dèficit del 0.7%; quatre dècimes més del que se’ls hi exigia fins ara des de l’administració central. Tot i això, aquesta xifra continuaria sent molt baixa pel que correspondria a Catalunya, ha assegurat el vicepresident i conseller d’economia de la Generalitat, Oriol Junqueres, després de saber-se la proposta. Finalment, les administracions locals continuaran ostentant el mateix objectiu inicial del 0%.