Evacuat el Parlament de Kosovo per un pot de gas

0
Kosovo
@Chara_fc
Kosovo
@Chara_fc

Llançat per una parlamentària

El Parlament de Kosovo ha estat evacuat aquest dijous després del llançament d’un pot de gas lacrimogen per part d’una parlamentària opositora que s’oposa a l’acord tancat amb Sèrbia sota la mediació de la Unió Europea.

Es tracta de la segona ocasió que succeeix un incident d’aquest tipus en una setmana. L’oposició kosovar ha manifestat el seu malestar per l’acord tancat amb Sèrbia per concedir més competències i més autonomia a les àrees amb majoria de població serbokosovar, així com la possibilitat de rebre finançament de les autoritats de Belgrad.

Els opositors denuncien que el pacte representa una amenaça per a la independència de Kosovo, declarada de manera unilateral el 2008 i que va rebre el suport de diversos països occidentals, inclòs els Estats Units. Un bloc de partits opositors ha advertit que pertorbaran la feina del Parlament fins que aquest acord sigui rescindit al costat d’un altre pacte que delimitarà la frontera amb Montenegro.

“No hi haurà normalitat en aquest país fins que aquests dos acords siguin cancel·lats”, ha subratllat Donika Kada Bujupi, la representant de l’Aliança pel Futur de Kosovo que ha llançat el pot de gas lacrimogen quan el president de la cambra legislativa intentava iniciar el debat. Després del llançament, els parlamentaris han abandonat l’hemicicle.

Dilluns passat, la Policia es va enfrontar a diversos manifestants que van llançar pedrades contra els agents quan reclamaven l’alliberament d’Albin Kurti, un destacat dirigent opositor que va llançar dies abans un altre bot de gas al Parlament de Pristina. Hores després de ser detingut, Kurti va ser posat en llibertat.

Kosovo va declarar la seva independència de Sèrbia de manera unilateral el 2008, nou anys després que l’OTAN bombardegés el 1999 Sèrbia per detenir les matances i expulsions de civils albanokosovars per part de les forces militars sèrbies.

Des de la seva declaració, Kosovo ha estat reconegut per més de 100 països, incloses les principals potències occidentals, tot i que no per Sèrbia, Rússia ni Espanya.