Existeix el risc que la Terra es detingui?

S’ha preguntat alguna vegada que succeiria si el nostre planeta deixés de tenir el moviment de rotació?

La pregunta pogués semblar impossible però els científics han demostrat que la Terra està sofrint un procés de desacceleració., és gairebé imperceptible però això ha provocat que el passat 30 de juny tingués un segon més.

La comunitat internacional de científics no va realitzar ajustos i només va afegir aquest segon extra a aquest dia per no desquadrar els ritmes astronòmics creats. Però Què succeiria si no hi hagués moviment de rotació?

La Terra, i més específicament, la biosfera, aquesta prima capa que alberga tota la vida, no ens pertany. En temps evolutius som amb prou feines uns nouvinguts, i hem de compartir-la amb milers d’altres espècies. No obstant això, amb una gran dosi de petulància, ignorància i utilitarisme, hem aconseguit posar en risc a tota la Terra.

Actualment els humans s’apropien de gairebé la meitat de la matèria orgànica generada pels ecosistemes terrestres, més d’un terç de la productivitat dels oceans i aproximadament el 60% de l’aigua dolça. L’Indicador de Vida Planetari, que avalua la vida silvestre, assenyala una caiguda del 60% entre 1970 i 2008. A Amèrica Llatina s’ha reduït un 50%.

El canvi climàtic ja ens copeja i en un futur pròxim estarem parlant d’altres canvis planetaris, com els desarregles en els fluxos globals de nitrats i fosfats. Actualment consumim en un any un 50% més dels recursos renovables disponibles per a aquest mateix temps. Per tant, a la Terra li pren un any i mitjà renovar tot el devorat l’any anterior.

A Amèrica Llatina tenim majors marges, ja que l’apropiació de recursos naturals està per sota del consum nacional en gairebé tots els seus països. Per exemple, la biocapacitat de Colòmbia és estimada en 3,89, mentre que la seva apropiació de recursos és d’1,80 (mesura en hectàrees de recursos ecològics en terres i mars).

No obstant això, a la regió persisteix una intensa extracció de recursos naturals, amb tots els seus impactes. Però aquests no són aprofitats pels nostres països, sinó que són exportats com a matèries primeres per sostenir el consum de les economies industrialitzades i emergents. Més del 80% de les exportacions colombianes són matèries primeres, o sigui naturalesa.

Totes aquestes evidències científiques són aclaparats. Ens trobem enfront de les anomenades “transicions crítiques”: canvis ecològics a escala planetària, en curt temps i irreversibles. No sabem quan creuarem aquest llindar, però quan ocorri ja serà massa tarda per reaccionar. La Terra finalment es detindrà.

El nostre planeta, en el seu equador, gira a una velocitat d’uns 1.600 quilòmetres hora, si aquesta velocitat es veiés interrompuda de cop tot el que estigués en la seva superfície, no subjecte, sortiria volant cap a l’est a aquesta velocitat inclosa l’atmosfera creant vents d’una força similar a la d’un esclat nuclear, això comportaria tsunamis gegants amb una penetració de 30 quilòmetres en tan sols un minut.

La Terra no tindria 365 dies, tan sols tindria un tenint solament dos estacionis… Hivern i Estiu, molta calor o molt fred, així el nostre astre rei, el Sol, sortiria per l’oest i es posaria en l’est, però només una vegada en aquest any d’un dia.

Igualment el planeta prendria una forma rodona i no ovalada com actualment fent que els oceans es desplacessin cap als pols la qual cosa faria que les masses de terra s’unifiquessin formant una gran illa continental envoltada d’aigua.

Desapareixerien els camps magnètics desapareixerien i la superfície estaria exposada als rajos còsmics, la vida a la Terra seria impossible.