Tot sobre els atemptats a Brussel·les

0

Un doble atemptat a l’aeroport de Brussel·les i al centre de la ciutat provoca 31 morts i més d’un centenar de ferits

 

Brussel·les ha viscut aquest dimarts una jornada negra. A primera hora del matí s’han registrat dues explosions al hall de facturació de l’aeroport principal de la ciutat. Segons les dades oficials, fins a 11 persones haurien mort i al voltant de 80 haurien resultat ferides com a conseqüència d’aquestes explosions, una d’elles com a mínim a causa d’un atac suïcida.

Una hora després d’aquest atac, i quan l’espai aeri i ferroviari a Brussel·les ja esta restringit, s’ha produït una explosió al metro de la ciutat, a l’estacio de Malenbeek, el barri on es troben les institucions europees. També segons xifres oficials, en aquesta explosió haurien mort 20 persones. En total, serien 31 morts i centenars de ferits, molts d’ells greus i crítics.

Estat Islàmic ha emés un comunicat en el que es reivindica l’autoria dels atemptats. El ministre d’Exteriors belga, Didier Reynders, però, creu que els sospitosos vinculats amb l’atemptat encara estan lliures. “La investigació encara està en curs”, ha aclarit Reynders.

A mitja tarda s’ha conegut l’existència d’una tercera bomba a l’aeroport de Brussel·les, que hauria estat desactivada per la policia, segons confirma Lodewijk De Witte, governador de la provincia de Barbant. L’aeroport, per cert, romandrà tancat aquest dimecres segons fonts oficials.

En la seva compareixença davant els mitjans, el primer ministre belga, Charles Michel, ha confirmat la presència d’estrangers entre les víctimes mortals. El president en funcions espanyol, Mariano Rajoy, però, ha explicat que no creu que hi hagi espanyols entre les víctimes. Minuts després que Rajoy, el ministre de l’Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz, ha declarat a La Sexta que “no ens consta que hi hagi víctimes espanyoles”.

El president de la República francesa, François Hollande, ha donat una roda de premsa després de la del primer ministre belga i ha anunciat que França també “ha reforçat totes les fronteres”. “El terrorisme ha colpejat Bèlgica, però l’objectiu és Europa”, ha afegit.

 

 

Poc després de la compareixença d’Hollande, dos homes han estat detinguts prop de l’Estació del Nord de Brussel·les. Segons alguns mitjans locals, altres dos persones haurien fugit. A més, s’ha trobat un fusell d’assalt kalachnikov a la sortida de l’aeroport, segons la televisió pública. Al poc temps la policia informava d’una detonació controlada d’un paquet sospitós, també trobat a l’aeroport, així com un altre trobat a la Universitat UVB.

La ministra de Sanitat belga, Maggie De Block, ha publicat un altre balanç de víctimes que apunta que hi ha una vuitantena de ferits a causa de les explosions a l’aeroport. La Fiscalia belga ha confirmat que tant les explosions a l’aeroport com al metro de la ciutat són atacs terroristes. En un comunicat han informat també que han nomenat un jutge especialitzat en terrorisme per fer el seguiment del cas.

 

Una ciutat paralitzada

Des del Parlament europeu, els eurodiputats han informat que la direcció de seguretat els hi ha demanat no sortir de l’edifici fins a rebre noves ordres. A la Comissió Europea, la situació és la mateixa. Les autoritats belgues ha demanat a la ciutadania que no vagin a treballar ni surtin de les seves cases.

Tota la xarxa de transport públic de la ciutat ja està tancada i les línies telefòniques es comencen a saturar. El corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a Alemanya, Oriol Serra, ha informat que les comunicacions ferroviàries entre Alemanya i Bèlgica s’han interromput i des de França també s’ha comunicat que es tancaven les fronteres.

 

 

La circulació de trens cap a l’aeroport està tancada, així com la circulació d’avions. El darrer en aterrar ho ha fet a les 8:36 procedent de Budapest. Les autoritats de l’aeroport demana que la gent no s’acosti a la zona.

Els accessos a tots els edificis de la Unió Europea han estat clausurats i des de la Fiscalia del país es demana als periodistes no detallar res sobre les investigacions per no afavorir els terroristes.

Reaccions institucionals des de l’Estat espanyol

El ministeri de l’Interior espanyol ha avisat a través de les xarxes socials que el ministre Jorge Fernández Díaz ha convocat a les 18:30 hores a la Comissió de Seguiment del Pacte Antiterrorista.

Per la seva part, el conseller d’Afers Exteriors Raül Romeva ha mostrat la seva solidaritat i ha avisat que la Delegació del Govern català està “al servei” de qui ho necessiti.

A Catalunya, els Mossos d’Esquadra han decidit augmentar la seguretat a la xarxa de transport públic.

Tot just després de conéixer-se les primeres informacions sobre l’explosió de Brussel·les, el ministre d’Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, ha afirmat a la Cadena COPE que les bombes havien estat posades per Daesh sense tenir cap confirmació de ningú i sense que cap grup hagi reivinidicat encara els atemptats.

Per la seva part, el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, i el Secretari General del PSOE, Pedro Sánchez, han mantingut una conversa telefònica sobre les explosions i, segons el corresponsal polític de El País Javier Casqueiro, seguiran en contacte.

Compartir
Article anteriorL’activitat industrial cau a Catalunya
Article següentBrussel·les, nova excusa al discurs de l’extrema dreta
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]