Operació contra l’explotació sexual a Girona

0

S’han identificat 363 víctimes i dues dones han estat alliberades dels seus proxenetes

La Policia Nacional ha detingut 37 persones a la comarca de l’Alt Empordà (Girona) per delictes de tràfic d’éssers humans, prostitució i incompliment dels drets dels treballadors.

Al marc de l’operació Dignitat s’han inspeccionat 11 clubs nocturns localitzats a les localitats de Roses, Figueres i la Jonquera, i s’han identificat 363 víctimes potencials de tràfic, de les quals dues dones han estat alliberades dels seus proxenetes i acollides per una ONG especialitzada.

Segons ha informat la Policia, més de deu mesos d’investigacions, dirigides pel fiscal en cap de Girona, han culminat amb un operatiu què han participat més de 200 policies, els quals han comptat amb la col·laboració de 12 inspectors de treball i de personal especialitzat d’ONG de suport a les víctimes de tràfic.

Els agents de la policia especialitzats en la lluita contra l’explotació sexual de dones van centrar les seves investigacions a les organitzacions i grups dedicats a l’explotació sexual a Girona de dones de diferents nacionalitats, sobretot romaneses, que operaven en diferents clubs nocturns.

Ho van fer després d’observar indicis que apuntaven les condicions costoses, desproporcionades o abusives a les quals eren sotmeses les víctimes, ja que aprofitaven la seva situació de vulnerabilitat personal o econòmica.

Les indagacions es van estendre a més a totes aquelles persones que protegeixen i emparen aquestes organitzacions beneficiant-se econòmicament de les seves víctimes.

LES DECLARACIONS DE LES VÍCTIMES HAN ESTAT CLAU

Una vegada marcats els objectius es va procedir a la inspecció dels locals i, amb el suport dels inspectors de treball, es va entrevistar de manera individualitzada les dones que es trobaven en els clubs amb l’objectiu d’identificar les víctimes de tràfic i explotació sexual, així com l’existència d’altres conductes delictives.

Aquestes declaracions han estat clau per identificar els propietaris o encarregats dels locals de contactes que presumptament s’estarien beneficiant econòmicament de les dones, així com a les que mantindrien en els locals sense garantir els seus drets laborals o socials.

Així, es van detenir 26 persones i es van identificar 363 víctimes potencials de tràfic i durant tota la investigació es van realitzar 11 detencions per explotació sexual a Girona.

A més, els agents han alliberat dues joves de nacionalitat romanesa, que han estat acollides per una ONG especialitzada.

De manera paral·lela, s’ha desenvolupat una altra actuació dirigida a identificar potencials víctimes de tràfic en situació de risc d’explotació, en aquest cas entre les dones que es trobaven exercint la prostitució a les vies públiques, carreteres, glorietes i rotondes de l‘N-II de les mateixes localitats on es trobaven els clubs inspeccionats, on han detectat així 33 víctimes potencials més de tràfic.

“L’EXPLOTACIÓ SEXUAL ÉS ACTIVITAT DESHUMANITZANT”

El ministre d’Interior, Jorge Fernández Díaz, ha felicitat la Policia Nacional per l’operació i ha subratllat “l’esforç preventiu que els últims anys estan desenvolupant les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat així com el Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i Crim Organitzat”.

“Aquest treball de prevenció, que té el seu punt de partida als països d’origen, està fent que la lluita contra el tràfic d’éssers humans aconsegueixi any rere any cotes més elevades d’eficàcia”, ha afegit.

Així, ha subratllat que “les víctimes de tràfic pateixen una intolerable vulneració de drets incompatible amb el nostre sistema democràtic de valors i llibertats. El tràfic d’éssers humans amb fins d’explotació sexual és una activitat deshumanitzant i la seva eradicació és una de les prioritats del ministeri de l’Interior”.

“Les Forces i Cossos de Seguretat aborden el fenomen del tràfic d’éssers humans, i, singularment en la seva modalitat d’explotació sexual, en un doble vessant. D’una banda, des de l’àmbit preventiu, amb l’objectiu de detectar possibles víctimes mitjançant inspeccions administratives en els llocs en els quals s’exerceix la prostitució, i, de l’altra, des de la lluita contra les organitzacions criminals”, ha ressaltat.

A l’operatiu han participat agents de la Brigada Central Contra el Tràfic d’Éssers Humans de la Ucrif Central de la Comissaria General d’Estrangeria i Fronteres, la Ucrif de Barcelona, la Brigada Provincial d’Estrangeria de Girona, la Unitat d’Estrangeria i Documentació de La Jonquera i la Unitat d’Intervenció Policial, en col·laboració amb la Inspecció Provincial de Treball i Seguretat Social a Catalunya.