Almodóvar, Vargas Llosa, o Jackie Chan, relacionats amb paradisos fiscals

La filtració més gran de documents de la història que revela com milers de persones oculten el seu patrimoni en societats situades en paradisos fiscals (Papeles de Panamà), ha afectat també a personatges relacionats amb el món de la cultura espanyola. Noms com, Pedro Almodóvar, o l’escriptor Nobel, Mario Vargas Llosa, han aparegut aquesta setmana en diverses notícies dels diaris espanyols relacionats, suposadament, amb aquests papers.

Mario Vargas Llosa

L’escriptor de 80 anys, Mario Vargas Llosa, apareix en els papers de Panamà al costat del de la seva exdona Patricia Llosa. Segons el programa de LaSexta, ‘Al Rojo Vivo‘, el Premi Nobel de Literatura va estar molt a prop de controlar una empresa ‘Offshore (empresa registrada en un país en el qual no realitzen cap activitat econòmica i que, a més, es beneficia dels seus avantatges fiscals), dies abans de rebre el Premi Nobel l’any 2010.

De moment l’agència literària que representa a l’escriptor a Espanya ja ha desmentit aquesta informació assegurant que “mai han mantingut comptes bancaris a Panamà i que han complert sempre amb totes les seves obligacions fiscals”.

Vargas Llosa/TWITTER | Diari Català
Foto: Vargas Llosa/TWITTER

Pedro Almodóvar

El director de ‘Volver‘, o, ‘Todo sobre mi madre, Pedro Almodóvar, es troba també implicat en el cas, al costat del seu germà Agustín Almodóvar. Pel que sembla i, segons recull el diari ‘El Confidencial’, els germans van gestionar una societat registrada a les Illes Verges britàniques, territori considerat per Espanya com un paradís fiscal. Almodóvar, amb aquesta empresa, podria haver fet actes de tota mena (rebut diner en préstecs, comprar productes, valors, accions…) estant la companyia activa des de 1991 fins a l’any 1994.

De moment, l’artista cinematogràfic ha preferit cancel·lar totes les seves entrevistes amb els mitjans i ha fulminat tota la promoció que anava a realitzar al nostre país del seu nou llargmetratge anomenat ‘Julieta’, a causa de la seva possible implicació en el cas Panameny.

Pedro Almodóvar/TWITTER | Diari Català
Foto: Pedro Almodóvar/TWITTER

Jackie Chan

L’actor d’acrobacies Jackie Chan és un dels actors involucrats en els papers de Panamà. El reconegut artista en filmes com ‘Hora Punta’, (1998), o ‘Karate Kid‘, (2010) en l’àmbit mundial, és segons els documents interns del buffet Mossack Fonseca, accionista de fins a sis societats i totes radicals a les Illes Verges Britàniques.

Jackie Chan/TWITTER | Diari Català
Foto: Jackie Chan/TWITTER

Edith González

L’actriu mexicana Edith González Fuentes, protagonista de la telenovel·la ‘Eva, La Trailera surt citada també al diari ‘El Procés’ en els papers de Panamà com a presumpta beneficiària final d’una empresa radicada a Bahames. La publicació indica, a més, que el seu marit, Lorenzo Lazo, és director jurídic. La quantitat dels diners que suposadament van enviar a aquest paradís fiscal encara no ha estat revelada.

Edith González/TWITTER | Diari Català
Foto: Edith González/TWITTER