FANTASTIC-5G: El futur de les xarxes de telecomunicacions

  0
  FANTASTIC-5G: El futur de les xarxes mòbils de telecomunicacions

  FANTASTIC-5G: El futur de les xarxes mòbils de telecomunicacions

  Arrenca el projecte que revolucionarà la banda ampla mòbil

  A Espanya haurem d’esperar fins al 20 de juliol perquè tiri a caminar el 4G sobre la banda de 800 MHz i comptar amb les connexions LTE de màxima qualitat que poden oferir els operadors. Però el progrés en el sector de la banda ampla no es deté i els fabricants ja preparen les xarxes de telecomunicacions mòbils del futur amb l’estàndard 5G en el punt de mira i han iniciat el projecte FANTASTIC5G per desenvolupar la nova interfície aèria amb la qual esprémer al màxim la capacitat de les xarxes mòbils.

  El futur de les xarxes mòbils de telecomunicacions implica condensar en un mateix ecosistema un nombre en augment de telèfons mòbils, tabletes i dispositius weareable, que conviuran al seu torn amb múltiples objectes connectats a la xarxa gràcies a l’avanç de l’Internet de les Coses. Aquestes noves necessitats requereixen el disseny d’una nova interfície aèria capaç de gestionar eficientment la connexió del dispositiu connectat a la xarxa mòbil i la informació transmesa.

  Amb aquest propòsit neix FANTASTIC5G, un projecte fruit de la unió dels principals fabricants de dispositius electrònics i proveïdors de serveis de telecomunicacions del món, que al llarg de dos anys tractarà de desenvolupar aquesta nova interfície en l’espectre de freqüències de 6 GHz. Les seves característiques porten l’adaptabilitat per bandera, ja que permetrà suportar diferents classes de dades transmeses, alhora que multitud de dispositius diferents. Tot això ajustant-se a cada moment al creixent nombre de gadgets connectats que aniran apareixent i sense perdre de vista ni l’eficiència energètica, ni les condicions per actualitzar software en el futur.

  8 milions de finançament per fer realitat FANTASTIC5G

  El projecte engloba a companyies de referència en el sector com les operadores Orange, Telecom Itàlia, fabricadores com AlcatelLucent, Huawei, Intel, Nokia, o Samsung, i centres de recerca com el Centri Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya, i ha estat finançat amb fons públics europeus rebent una injecció de 8 milions d’euros, dins del marc Horizon 2020, marcat per Brussel·les per aconseguir desenvolupar les xarxes 5G en el nostre continent.

  Segons els representants d’AlcatelLucent, el projecte de FANTASTIC5G “serà clau” per ajudar a estandarditzar el 5G en el futur. Aquesta tecnologia millorarà encara més la cobertura mòbil en interiors i zones allunyades, així com permetrà la connexió d’un major nombre de dispositius a la xarxa, tot això suportant velocitats estàndard de 20 Gbps i que ja han demostrat ser 250 vegades més ràpides que l’actual estàndard 4G.