Fàrmac experimental redueix la progressió de l’esclerosi múltiple

0
Un fàrmac experimental

Un fàrmac experimental

Un fàrmac experimental redueix la progressió clínica de l’esclerosi múltiple primària progressiva

Un estudi internacional de fase III liderat pel cap del Servei de Neuroinmunologia Clínica de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona i director del Cemcat, Xavier Montalbán, ha demostrat que l’administració d’un nou fàrmac experimental redueix en un mínim de 12 mesos la progressió clínica de l’esclerosi múltiple primària progressiva.

Aquest tipus d’esclerosi múltiple afecta un 10-15% dels pacients amb la malaltia i els símptomes neurològics que provoca apareixen de manera progressiva i empitjoren al llarg dels mesos o anys, ha informat Vall d’Hebron en un comunicat.

Fins ara, aquests pacients no disposaven de cap tractament per a la malaltia, i aquest és el primer medicament en fase d’investigació –que està desenvolupat per Roche– que aconsegueix resultats efectius en l’evolució clínica d’aquest tipus d’esclerosi.

L’estudi ha analitzat l’eficàcia de l”ocrelizumab’ en 732 pacients amb esclerosi múltiple primària progressiva i la principal conclusió és que aconsegueix davant de la progressió de la discapacitat que provoca la malaltia en un mínim de 12 setmanes.

El medicament és un anticòs monoclonal dissenyat per atacar selectivament les proteïnes CD20B que tenen cèl·lules amb un tipus d’immunitat específica que es creu que tenen un paper clau en el deteriorament de la mielina i els nervis, una característica comuna en els pacients amb esclerosi múltiple; l”ocrelizumab’ actuaria unint-se a la superfície d’aquestes proteïnes per preservar les funcions més importants del sistema immune.

Segons ha afirmat Montalbán, que veu un gran avanç, [quote]Els resultats d’aquest assaig clínic són rellevants perquè demostra que podem administrar als pacients un nou fàrmac experimental que frena la progressió clínica de la malaltia en la fase inicial[/quote]

La directora mèdica de Roche, Sandra Horning, ha afirmat que l”ocrelizumab’ és el primer medicament en fase d’investigació que ha demostrat un “efecte clínic positiu” en la progressió d’aquest tipus d’esclerosi múltiple.

La forma primària progressiva d’esclerosi múltiple és una malaltia crònica que afecta 2,3 milions de persones a tot el món, i per a la qual actualment no existeix cura, i una de cada deu persones amb esclerosi múltiple són diagnosticades d’aquest tipus.

Es produeix quan el sistema immune ataca anormalment l’aïllament del nervi (mielina) del sistema nerviós central afectant primordialment el nervi òptic causant la inflamació i el dany corresponent que es manifesta de manera constant amb símptomes com debilitat, fatiga i dificultat per veure.