Els favorables al Brexit s’activen a una setmana del referèndum

0
Brexit Portada The Sun
El diari The Sun, el més llegit al Regne Unit, demana obertament la sortida de la UE

Les darreres enquestes mostren un lleuger avantatge del sí a la sortida del Regne Unit

La portada d’aquest dimarts del diari més llegit al Regne Unit, The Sun, titulava beLeave in Britain, un joc de paraules amb el qual el rotatiu demana als seus 4,5 milions el vot favorable a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, l’opció coneguda com brexit, al referèndum que se celebra el proper dijous 23 de juny.

Mentre alguns mitjans ja especulen amb el posicionament directe de la resta de rotatius abans del referèndum, els analistes adverteixen d’un repunt del vot favorable a la sortida en les enquestes, que fins ara sempre havien donat una victòria estreta a l’opció de permanència a la UE. És difícil estimar l’efecte que pot tenir una editorial tan clara com la del The Sun però al Regne Unit ningú dubta de que el resultat de dijous podria ser molt ajustat, fet que preocupa a Brussel·les, que ja ha plantejat una reunió de líders pel dia següent de la votació per analitzar la relació amb els britànics.

D’altres, com el líder de l’euroescèptic UKIP, Nigel Farage, no està gens preocupat per una possible sortida del Regne Unit de la UE. Tot el contrari. “Després de nosaltres, s’aniran de la UE Dinamarca i Holanda. Serà fantàstic”, ha declarat Farage en una entrevista publicada aquest dimecres per El Periódico. El que ha estat des de l’inici un referent dels britànics que opten per la sortida de la UE acusa Brussel·les i els acords comunitaris de provocar els mals del seu país.

Davant aquesta situació, el Partit Laborista, majoritàriament favorable a la permanència del Regne Unit a la UE, ha activat totes les seves armes per cridar al vot als ciutadans indecisos i apàtics a votar no al brexit. El darrer a sortir a escena ha estat l’ex primer ministre Gordon Brown, ja retirat de la vida política però a qui se li atribueix part de l’èxit del ‘no’ al referèndum a Escòcia. “L’elecció d’aquest debat al referèndum serà que la UE no és la causa del problema”, va comentar Brown aquesta setmana, que apel·la als nou milions de votants del Partit Laborista a les darreres eleccions, que podrien ser decisius el proper dijous.

Amb lo ajustat de les enquestes, tot apunta a que fins dijous a la nit -i qui sap si no fins els dies següents- no se sabrà el resultat final del referèndum, que tindrà conseqüències aposti la ciutadania britànica per la sortida o per la permanència a la Unió Europea.