Ferraz assegura que l’Executiva no es dissol i es reunirà aquest dijous

0
Cesar Luena
El secretari d'organització del PSOE, César Luena, intervé després de les 17 dimissions | Foto: Europa Press

Malgrat els crítics consideren que Pedro Sánchez ja no és secretari general, Cesar Luena va anunciar que l’Executiva, amb 17 membres menys, es reunirà aquest dijous

La direcció del PSOE que lidera Pedro Sánchez descarta dissoldre’s per nomenar una gestora perquè, assegura, aquesta possibilitat no està prevista en els estatuts del partit. La seva intenció, segons fonts de Ferraz, és mantenir el calendari: fer un Comitè Federal dissabte que ve per convocar un congrés, que ara serà extraordinari, i seguir amb les dates que havia previst, és a dir, unes primàries el 23 d’octubre i el conclave el primer cap de setmana de desembre.

Així ho han explicat fonts de la direcció socialista en finalitzar la compareixença del secretari d’Organització, César Luena, en què ha anunciat que l’executiva –sense els 17 membres que han dimitit aquest dimecres– es reunirà aquest dijous per canviar la convocatòria de dissabte i que el que era un Comitè Federal ordinari passi a ser extraordinari.

Segons aquestes fonts, la direcció, de la qual se n’han anat la majoria dels seus membres, el que està fent és respectar “escrupolosament” les normes del partit. I, per a això, s’agafen a l’article 36 punt ‘o’ dels Estatuts, que ha esgrimit Luena en la roda de premsa, en què s’estableix que quan les vacants en l’executiva Federal afectin a la meitat més un dels seus membres, “el Comitè Federal debatrà convocar un Congrés extraordinari per a l’elecció d’una nova Comissió executiva Federal”.

I, diuen, això és el que pretenen fer: l’executiva es reunirà demà per convocar el Comitè Federal, que volen fer dissabte, amb l’objectiu de posar-li data a aquest congrés que demanen els Estatuts. La seva proposta serà la de mantenir les dates que Sánchez volia sotmetre a votació dissabte, tot i que assenyalen que algun membre podria promoure un altre calendari.

Segons el parer de Ferraz aquesta és la interpretació correcta dels Estatuts, perquè és “literal”, i no la que fan els crítics, que defensen que l’executiva ha quedat dissolta, a l’haver perdut a la majoria dels seus membres, i, per aquesta raó, cal nomenar una gestora que piloti el procés del congrés.

Des de la direcció de Sánchez es nega que hi hagi cap conflicte d’interpretacions i insisteixen que en els estatuts del PSOE no es preveu la figura d’una gestora a nivell federal. Això, apunten, es pot fer a nivell regional, provincial i local -i és precisament l’executiva Federal la que té la competència de nomenar-la- però no en el nivell federal.

Per això, insisteixen, no es pot comparar aquesta situació que es va viure en la federació de Castella i Lleó quan va dimitir la majoria del seu executiva, en un moviment liderat per l’actual portaveu al senat, Óscar López, perquè, recalquen, aquest cas sí està en els estatuts.

 

Un cas diferent al de l’any 2000

A nivell federal, existeix un precedent, quan, el març de l’any 2000, va dimitir el llavors secretari general, Joaquín Almunia i es va nomenar a una gestora que va dirigir la transició fins al 35 Congrés del PSOE, que va guanyar José Luis Rodríguez Zapatero, però la direcció de Sánchez ha recalcat que aquest cas és totalment diferent de l’actual perquè va respondre a un “acord polític”.

I ara descarten de pla que es pugui produir un acord entre les dues parts enfrontades en aquesta crisi interna: Ferraz insisteix que no nomenaran una gestora i el que van a fer és convocar un Comitè Federal que posi data al congrés que ja no serà el 39 congrés, si no un extraordinari.

També serà extraordinari el Comitè Federal de dissabte que ve, el que podria portar que no hagués lloc a debatre alguna cosa més enllà que la proposta que faci l’executiva de Sánchez, ja que, a diferència dels ordinaris, quan una convocatòria d’aquest òrgan té caràcter extraordinari no es pot tractar res aliè a l’ordre del dia establert.

A més, des de Ferraz s’ha defensat que la presidenta del Comitè Federal no és la secretària del PSOE de Sevilla, Verónica Pérez. Segons diuen, aquest òrgan no és “estàtic”, sinó que la seva taula es constitueix sempre abans de cada reunió. Fins ara, diuen, la dirigent andalusa, molt pròxima a la presidenta de la Junta, Susana Díaz, ha estat la presidenta, però defensen que aquest costum no pot ser entès com una norma.

Des del sector crític, s’apuntava que Verónica Pérez, com presidenta del Comitè Federal, es faria càrrec del PSOE fins a la constitució d’una gestora.

 

El quòrum de l’Executiva

Mentrestant, des del sector crític també es qüestiona que pugui reunir-se aquest dijous l’executiva Federal, perquè, recalquen, cal que estiguin presents “la meitat més un dels seus membres”. Tot i això, la direcció podria entendre que no els afecta, una vegada presentades les dimissions. Fins ara, preguntats per aquesta possibilitat, es limiten a respondre que el que faran serà aplicar els estatuts.

Aquestes dimissions també podrien haver tancat la porta a l’opció de cessar al secretari general el Comitè Federal, ja que la moció de censura que preveuen els estatuts ha de presentar-se amb el suport d’un 20% dels membres de l’executiva Federal, abans de ser sotmesa a votació. Perquè surti endavant, necessita la majoria absoluta.