‘Festes del Foc al Pirineu’ comença a Baga

0

Fins a principis de gener es podrá veure l’exposició ‘Festes del Foc al Pirineu’

L’exposició ‘Festes del Foc al Pirineu’, que s’ha pogut veure al Museu d’Història de Catalunya (MHC), iniciarà la seva itinerància a Bagà (Barcelona), on es podrà veure fins a principis de gener, ha informat la Conselleria de Cultura de la Generalitat.

Després que la Unesco hi hagi declarat aquestes festes com Patrimoni Immaterial de la Humanitat, la iniciativa viatjarà a la Pobla de Segur, Isil (Lleida) i també a Manresa (Barcelona).

L’exposició repassa la “tradició ancestral” de les Festes del Foc al pirineu, i reflecteix la riquesa de les celebracions que tenen lloc tradicionalment en diversos municipis del Pirineu, coincidint amb el solstici d’estiu.

Coincidint amb la celebració del solstici d’estiu, part dels pobles del Pirineu celebren cada any festes de foc de falles, que es coneixen des d’antic i s’han mantingut vives fins ara.

La festa consisteix a baixar des de les muntanyes fins a la plaça del poble amb torxes i falles enceses amb un foc vital i renovador que després culminen en una foguera entorn d’un arbre de foc.

63 Pobles

En total són 63 pobles d’Andorra, Aragó, Catalunya i França els que celebren anualment aquesta tradició, i per aconseguir el reconeixement a la Llista representativa del Patrimoni de la Unesco s’han unit en una candidatura encapçalada per Andorra.

Comissariada per Jan Grau, l’exposició repassa els orígens ancestrals d’aquesta tradició i la seva dimensió cultural i antropològica per a les comunitats participants.